ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa na Wielkanoc

Babka drożdżowa na Wielkanoc

nazwa

Wykonanie

Przepis na babkę znalazłam u Kasi . C iasto jest pyszne w smaku i nie za suche, co jest dla mnie bardzo ważne. Od siebie dodałam śliwki suszone, o które marudził mąż oraz ciut inaczej zrobiłam polewę z lukru.
Lista zakupów na foremkę do babki o średnicy 24 . 5 cm:
zaczyn:
125 g mąki
200 ml ciepłego mleka
1 opakowanie = 40 g drożdży
2 łyżki cukru
ciasto:
375 g mąki
80 g cukru
2 jajka
3 żółtka
100 g stopionego masła
skórka otarta z 1 dużej cytryny
15 suszonych śliwek
masło do wysmarowania formy
lukier:
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
W dużej salaterce rozkruszyć drożdże. Dodać ciepłe mleko mąkę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Śliwki posiekać.
Po tym czasie do salaterki dodać jajka, żółtka, cukier, skórkę cytrynową oraz mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić. Dolać roztopione i wystudzone masło. Wrzucić posiekane śliwki. Ponownie wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i błyszczące.
Natłuścić foremkę. Przełożyć ciasto i ponownie odstawić je na 20 min. w ciepłe miejsce.
Babkę wielkanocną piec w 170 st. ok. 40 min. (do suchego patyczka).
W wysokiej szklance utrzeć cukier puder z sokiem cytrynowym.
Upieczoną babkę wystudzić, wyjąć z formy i polać lukrem.
Kasi dziękuję za inspirację :)
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2014/04/Babka-drozdzowa-na-Wielkanoc.html