Wykonanie
Przepis na babkę znalazłam u Kasi . C iasto jest pyszne w smaku i nie za suche, co jest dla mnie bardzo ważne. Od siebie dodałam
śliwki suszone, o które marudził mąż oraz ciut inaczej zrobiłam polewę z lukru.Lista zakupów na foremkę do babki o średnicy 24 . 5 cm:zaczyn:125 g
mąki200 ml ciepłego
mleka1 opakowanie = 40 g
drożdży2 łyżki
cukruciasto:375 g
mąki80 g
cukru2
jajka3
żółtka100 g stopionego
masłaskórka otarta z 1 dużej
cytryny15 suszonych
śliwekmasło do wysmarowania formy
lukier:1 szklanka
cukru pudru1-2 łyżki
soku z cytrynyW dużej salaterce rozkruszyć
drożdże. Dodać ciepłe
mleko mąkę i
cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Śliwki posiekać.Po tym czasie do salaterki dodać
jajka,
żółtka,
cukier,
skórkę cytrynową oraz
mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić. Dolać roztopione i wystudzone
masło. Wrzucić posiekane
śliwki. Ponownie wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i błyszczące.Natłuścić foremkę. Przełożyć ciasto i ponownie odstawić je na 20 min. w ciepłe miejsce.Babkę wielkanocną piec w 170 st. ok. 40 min. (do suchego patyczka).W wysokiej szklance utrzeć
cukier puder z
sokiem cytrynowym.Upieczoną babkę wystudzić, wyjąć z formy i polać lukrem.Kasi dziękuję za inspirację :)

Smacznego życzy
oliwek :)