ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ze śliwkami

Drożdżowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Moje ulubione ciasto drożdżowe w sezonie jesiennym to oczywiście jest drożdżowiec ze śliwkami oblany słodziutkim lukrem. Ciasto bardzo puszyste, delikatne do tego lekko kwaśna śliwka i oczywiście słodziutki lukier. Czy można chcieć czegoś więcej ? Tak, może troszkę słoneczka bo ta pogoda to dobija, ale i tak nie ma to jak nasza nadchodząca polska jesień.
Składniki:
10 kopiastych łyżek mąki
4 dag drożdży
skórka otarta z jednej cytryny
1/2 szklanki mleka
10 dag masła klarowanego przepis znajdziecie tutaj
3 łyżki cukru
6 żółtek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wody
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku.
Do mleka z drożdżami dodajemy 5 kopiastych łyżek mąki.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem i startą skórką cytryny.
Do utartych żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę mąki i roztopione klarowane masło.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość wówczas wyjmujemy je na blat podsypany mąką i wyrabiamy.
Wyrobione ciasto lekko wałkujemy. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia przekładamy rozwałkowane ciasto i palcami formujemy do ścianek blachy.
Na cieście układamy połówki śliwek.
Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Drożdżowiec pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i wodą do momentu powstania lukru.
Na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2014/09/Drozdzowe-ze-sliwkami.html