Wykonanie
Moje ulubione
ciasto drożdżowe w sezonie jesiennym to oczywiście jest drożdżowiec ze
śliwkami oblany słodziutkim lukrem. Ciasto bardzo puszyste, delikatne do tego lekko kwaśna
śliwka i oczywiście słodziutki
lukier. Czy można chcieć czegoś więcej ? Tak, może troszkę słoneczka bo ta pogoda to dobija, ale i tak nie ma to jak nasza nadchodząca polska jesień.Składniki:10 kopiastych łyżek
mąki4 dag
drożdżyskórka otarta z jednej
cytryny1/2 szklanki
mleka10 dag
masła klarowanego przepis znajdziecie tutaj3 łyżki
cukru6
żółtek1 szklanka
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
wodyDrożdże rozpuszczamy w letnim
mleku.
Do
mleka z
drożdżami dodajemy 5 kopiastych łyżek
mąki.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z
cukrem i startą
skórką cytryny.
Do utartych
żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę
mąki i roztopione klarowane
masło.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość wówczas wyjmujemy je na blat podsypany
mąką i wyrabiamy.
Wyrobione ciasto lekko wałkujemy. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia przekładamy rozwałkowane ciasto i palcami formujemy do ścianek blachy.
Na cieście układamy połówki
śliwek.
Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Drożdżowiec pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy
lukier.
Cukier puder mieszamy z
sokiem z cytryny i
wodą do momentu powstania lukru.
Na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy
lukier. Smacznego !!!