Wykonanie
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/495887803.JPG)
Moje ulubione
ciasto drożdżowe w sezonie jesiennym to oczywiście jest drożdżowiec ze
śliwkami oblany słodziutkim lukrem. Ciasto bardzo puszyste, delikatne do tego lekko kwaśna
śliwka i oczywiście słodziutki
lukier. Czy można chcieć czegoś więcej ? Tak, może troszkę słoneczka bo ta pogoda to dobija, ale i tak nie ma to jak nasza nadchodząca polska jesień.Składniki:10 kopiastych łyżek
mąki4 dag
drożdżyskórka otarta z jednej
cytryny1/2 szklanki
mleka10 dag
masła klarowanego przepis znajdziecie tutaj3 łyżki
cukru6
żółtek1 szklanka
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
wodyDrożdże rozpuszczamy w letnim
mleku.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/334522326.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/193359825.JPG)
Do
mleka z
drożdżami dodajemy 5 kopiastych łyżek
mąki.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/1201700308.JPG)
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/1060537807.JPG)
Żółtka ucieramy z
cukrem i startą
skórką cytryny.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/-1970873526.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/-2112036027.JPG)
Do utartych
żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę
mąki i roztopione klarowane
masło.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/1625187811.JPG)
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/629513664.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/488351163.JPG)
Kiedy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość wówczas wyjmujemy je na blat podsypany
mąką i wyrabiamy.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/326985686.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/185823185.JPG)
Wyrobione ciasto lekko wałkujemy. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia przekładamy rozwałkowane ciasto i palcami formujemy do ścianek blachy.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/1194163668.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/1053001167.JPG)
Na cieście układamy połówki
śliwek.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/-1978410166.JPG)
Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/-2119572667.JPG)
Drożdżowiec pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do przestygnięcia.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/1758813672.JPG)
W tym czasie przygotowujemy
lukier.
Cukier puder mieszamy z
sokiem z cytryny i
wodą do momentu powstania lukru.
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/1617651171.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/641375680.JPG)
Na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy
lukier. Smacznego !!!
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/500213179.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/338847702.JPG)
![](/Data/Images/magicznakuchnia.blox.pl\2014_slash_09_slash_Drozdzowe-ze-sliwkami/l/197685201.JPG)