ßßß Cookit - przepis na Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku.

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku.

nazwa

Wykonanie

Tak wiem, wiem już po tłustym czwartku, ale cóż ja w tym roku działam z lekkim opóźnieniem tak więc u mnie pączki w poście. Delikatne i puszyste małe pączusie, bo akurat takie zrobiłam. Z podanych składników wychodzi około 25-26 pączków, stanowczo za mało. Najlepsze jakie do tej pory zrobiłam, choć początkowo miałam wątpliwości co do konsystencji ciasta, bo było bardzo rzadkie, ale takie ma być.
Składniki:
10 kopiastych łyżek mąki
4 dag drożdży
skórka otarta z jednej cytryny
1/2 szklanki mleka
10 dag masła
3 łyżki cukru
6 żółtek
marmolada wieloowocowa
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru
trochę wody
Do mleka z drożdżami dodajemy 5 kopiastych łyżek mąki.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem i startą skórką cytryny.
Do utartych żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę mąki, roztopione i sklarowane masło(czyli masło roztapiamy i łyżką z wierzchu ściągamy piankę).
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość wówczas wyjmujemy je na blat podsypany mąką.
Lekko wyrabiamy podsypując mąką i rozwałkujemy na placek grubości 1 cm. Szklanką wycinamy pączki.
Ja paczki piekłam we frytkownicy nagrzanej do 180'C bez koszyczka i piekłam po 6-7 pączków z każdej strony po 4 minuty.
Pączki po usmażeniu wyjmujemy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy stopniowo wodę tak aby konsystencja lukru była taka jak gęstej śmietany. Pączki jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą.
I zaraz po nadzianiu maczamy je z jednej strony w lukrze i odkładamy metalowy ruszt. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2014/03/Paczki-popularne.html