Wykonanie

Jako osoba, która podchodzi poważnie do swojego niedawno nabytego schorzenia, chcę się go szybko pozbyć dlatego czytam całkiem sporo na ten temat. Informacje tu zawarte wyczytałam i zebrałam że tak napisze "do kupy" z bezpłatnych broszur i książeczek dostępnych w poradniach diabetologicznych. Zapraszam do lektury.
W jaki sposób rozwija się cukrzyca?
Cukier w formie glukozy jest dostarczany do naszych komórek, gdzie jest źródłem energii. Insulina umożliwia glukozie
drogę do komórek. W cukrzycy ta komunikacja jest zachwiana. Nasz organizm nie kontroluje ilości glukozy, a jej przechodzenie do komórek jest utrudnione. Cukrzyca o wiele częściej może pojawić się u osób otyłych. U mnie jest ona
wynikiem zaburzeń hormonalnych, które spowodowały nagły wzrost wagi.
Pisałam już o tym wcześniej w moich dietach na 2013 - schudłam, dalej walczę z problemami hormonalnymi, ale mam szansę pozbyć się cukrzycy.
Objawy cukrzycy
*osłabienie, uczucie zmęczenia
*wzmożone pragnienie
*oddawanie dużej ilości moczu
*świąd w miejscach intymnych
Nie u każdego wystąpią te objawy, dlatego najlepiej jest przebadać sobie krew i sprawdzić na jakim poziomie jest nasz
cukierLeczenie cukrzycy typu 2 polega na:
*odpowiednia dieta
*leczniczy wysiłek fizyczny
*regularne przyjmowanie tabletek, jeśli będą do tego wskazania
Ćwiczenia fizyczne wzmocnią nasze ciało oraz zwiększą wrażliwość tkanek na insulinę. Regularny wysiłek pozwala zużyć dodatkowe kalorie, utrzymać prawidłową masę ciała - dodając nam jednocześnie energii i zmniejszając wrażliwość na stres.
Siedem zasad zdrowego żywienia
1. Unikaj widocznego tłuszczu
Usuwaj tłuszcz z
mięsa. Ogranicz do minimum smażenie
2. Unikaj niewidocznego tłuszczu
Jedź:
chude sery,
odtłuszczone mleko3. Jedz węglowodany złożone
Jedź jarzyny,
razowy chleb,
ryż oraz
kaszę4.
Owoce i warzywaOwoce jedz w umiarze - szczególnie te z wysokim indeksem glikemicznym. Warzywa dostarczą nam wielu substancji mineralnych.
5. Unikaj
cukrów prostych
Nie słódź, jedz
owoce zamiast ciasta i słodkiego
6. Spożywaj odpowiednią ilość
białkaW postaci chudej
cielęciny i
wołowiny, drobiu, ryb i chudej
wędliny oraz roślin strączkowych
7.
AlkoholNiewskazany dla osób z cukrzycą
Rozkład energii i węglowodanów w diecie
Posiłki spożywamy regularnie o stałych porach ze względu na zapotrzebowanie naszego organizmu i ilość ruchu w ciągu dnia.
Zalecany rozkład energii w poszczególnych posiłkach:
I Śniadanie - 25%
II Śniadanie - 10%
Obiad - 25-30%
Podwieczorek 10-15%
Kolacja 25%
Pamiętajmy,iż produkty gotowane mają wyższy indeks glikemiczny niż surowe

Muszę przyznać,iż w tych książkach brakuje informacji jaka ilość produktu zawiera dany IG, więc podejrzewam, że jest to 100 g
Produkty - IG
Kasza Jęczmienna - 25
Ryż Dziki - 35
Spaghetti al dente - 40
Jogurt naturalny,
kefir - 30
Ser biały - 30
Awokado - 10
Brukselka,
brokuł,
kapusta,
kapusta kiszone,
kalafior,
ogórki,
papryka,
pieczarki,
por,
sałata,
szpinak,
seler naciowy,
szparagi,
szpinak - 15
Marchew surowa - 30
Soja - 15
Groch - 25
Groszek zielony z puszki - 45
Porzeczki czarne - 15
Czereśnie,
wiśnie,
truskawki,
jagody,
maliny,
czerwona porzeczka - 25
Grejpfrut,
Mandarynka,
Gruszka,
Morele - 30
Jabłko,
Brzoskwinia,
Nektarynka,
Pomarańcza,
Śliwki - 35
Ananas - 45
Kiwi - 50
Natka pietruszki,
bazylia - 5
Orzechy włoskie, laskowe,
migdały,
pistacje - 15
Sezam,
ziarna słonecznika - 35
Do więcej informacji na temat mojej cukrzycowej diety znajdziecie tutaj i tutaj
c.d.n.
* Na postawie: "Dieta 1200 kcal dla chorych na cukrzycę" Szostak,Cichocka, "Cukrzyca typu 2 poradnik dla pacjentów" Wierusz-Wysocka, "Cukrzyca niezależna od insuliny. Co to oznacza dla Ciebie? Poradnik dla osób ze świeżo wykrytą cukrzycą typu 2" Czech