Wykonanie
Widzę, że na moich ulubionych blogach pojawił się trend zdrowego odżywiania. Moja kuchnia jest zdrowa sama w sobie, no oczywiście pominąwszy większość słodkości, którymi się z
Wami dzielę. Ale dzisiaj mam dla Was wyjątkowy zdrowy przepis, wegańskie zielone burgery . Przepis ten opracowałam dla specjalnego portalu o odchudzaniu, który niebawem ruszy.Jest tyle dobrych rzeczy w tych burgerach, że nie wiem od czego zacząć. Przede wszystkim zrobiłam z
zielonego groszku i
zielonej szparagowej fasolki. Nie martwcie się, ale użyłam mrożonek, więc produkty łatwe do zdobycia. Aby wegoburgery jakoś się trzymały kupy dodałam nasiona chia. Polecam chia, bo są bardzo dobre, a osoby, które nie mogą jeść
jajek lub są weganami mogą
jajka swobodnie zastąpić chia. Ponadto dodałam błonnika w proszku, ale jeśli nie znajdziecie go w sklepie, to możecie użyć
mąki.
Bułki do burgerów to żaden problem, ale jeśli macie ochotę to możecie wykorzystać któryś z moich przepisów na
bułki hamburgerowe. Upiekłam dzisiaj tradycyjne
grahamki posypane nasionami.No i oczywiście do wegoburgerów musiałam wymyśleć jakieś dobre smarowidło, a na dodatek wegańskie. Zrobiłam pyszną pastę z
ciecierzycy i
suszonych pomidorów w
oleju. Podobne do tej hummus ale nie zawiera tahini.Ponadto wegański burger można nafaszerować
rukolą czy inną
zieloną sałatą,
awokado czy
cebulą.

Wegańskie zielone burgerySkładniki: na 6 burgerów200 g
zielonego groszku200 g zielonej
fasolki200 ml utartej
cukinii3 łyżki nasion chiaszczypta wędzonych
płatków chili½ łyżeczki
kminu rzymskiego½ łyżeczki zmielonej
kolendry1 łyżka posiekanej
natki pietruszkipo 1 łyżce grubo zmielonych nasion
sezamu i pestek
słonecznika3 łyżki błonnika w proszku lub
mąkisól i
pieprz do smaku1 łyżka
oliwy
Odważony
groszek i
fasolkę rozmroź na durszlaku. Utartą
cukinię wymieszaj z nasionami chia, które pęcznieją od
wody wydzielanej przez
cukinię. Kiedy
groszek i
fasolka są już rozmrożone zmiksuj na ziarnistą masę. Dodaj
przyprawy, nasiona,
pietruszkę, chia z
cukinią, błonnik i
olej i wszystko wymieszaj. Dopraw
solą. Uformuj 90 gramowe burgery i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem dodatkowo posmarowanym
olejem. Piecz burgery w piekarniku nagrzanym na 175ºC na termoobiegu po 10 minut, po każdej stronie.Pasta z
ciecierzycy i
suszonych pomidorów4 czubate łyżki
ciecierzycy, u mnie gotowa z puszki2 czubate łyżki
suszonych pomidorów w
oleju + łyżka
oleju z
pomidorów1
szalotka1 ząbek
czosnku1 łyżeczka francuskiej ostrej
musztardysól i
pieprz do smakuWszystkie składniki na pastę zmiksuj. Pasta powinna
mieć konsystencję
majonezu, więc jeśli trzeba dodaj
oliwy lub jeśli wolisz więcej
oleju z
pomidorów. Dopraw pastę
solą i
pieprzem.Montowanie burgera

A teraz
pora na najprzyjemniejszą czynność czyli montowanie burgera.
Bułki przekrój na pół. Spodnią część
bułki posmaruj pastą i kolejno układaj:
rukolę, zielonego burgera, łyżkę pasty, plaster
awokado i cienkie plasterki
czerwonej cebuli. Przykryj górną częścią
bułki. SmacznegoPolecane przepisyBurgery z
czarnej fasoliBurgery ze
szpinaku i quinoa
Marchewkowe burgery z
orzechamiHamburgerowe bułeczki w wersji GIPrzepis miesiąca – dania z grilla i konkurs z nagrodą