Wykonanie
Bardzo lubię
chili con carne, ale wegetariańskie
chili zrobiłam dopiero pierwszy raz. Ostatnio kupiłam
czerwoną fasolę mung i właśnie tej
fasoli użyłam do przygotowania
chili con carne.
Chili con carne to szybkie jednogarnkowe danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. W tradycyjnym
chili głównymi składnikami są
mięso mielone i mnóstwo
chili, a czasami dodaje się również
fasolę. U mnie
fasola występuje zawsze, a dzisiaj
mięso zastąpiłam piżmową
dynią. Polecam to danie szczególnie po wielkim świątecznym obżarstwie.
Chili nie zawiera glutenu, pasuje dla osób na diecie LCHF.

Wegetariańskie
chili con carneSkładniki:1 duża
cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1
czerwone chilli, posiekane1 zielone
chili, posiekane350 g
dynii piżmowej, pokrojonej w kostkę100 g boczniaków, pokrojonych w plastry1 puszka pokrojonych
pomidorów1 łyżka
sosu sojowego, u mnie japoński200 ml
czerwonej fasoli mung½ łyżeczki
płatków chilli¼ łyżeczki
pieprzu1 ½ łyżeczki nasion
kminu rzymskiego½ łyżeczki nasion
kolendry3 łyżki posiekanej świeżej
kolendry2 łyżki
oliwy z oliweksól do smakuWykonanie:
Fasolę mung uprzedni namoczoną w wodzie przez noc ugotuj w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości. Odlej
wodę.Upraż nasiona
kminu i
kolendry i zgnieć w moździerzu.Na rozgrzany tłuszcz wrzuć
cebulę,
czosnek,
chili i wszystkie suche
przyprawy. Smaż 2 minuty, a następnie dodaj
grzyby. Smaż 2 minuty po czym dodaj
dynię. Kiedy już warzywa są podsmażone dodaj je do
fasoli i wszystko zalej
pomidorami. Dopraw
solą i
sosem sojowym. Gotuj
chili, aż
fasola i
dynia będą miękkie około 30 minut.Podawaj
chili con carne na ciepło posypane świeżą
kolendrą i
jogurtem doprawionym
sokiem z limonki i świeżą, posiekaną
kolendrą.

Polecane przepisy
Marchewkowe burgery z
orzechamiNuggets z
awokadoHummus z pestek
dynii i
fasoliMini lasagne z
kurkamiTabbouleh z quinoa