ßßß Cookit - przepis na Wegetariańskie chili con carne

Wegetariańskie chili con carne

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię chili con carne, ale wegetariańskie chili zrobiłam dopiero pierwszy raz. Ostatnio kupiłam czerwoną fasolę mung i właśnie tej fasoli użyłam do przygotowania chili con carne.
Chili con carne to szybkie jednogarnkowe danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. W tradycyjnym chili głównymi składnikami są mięso mielone i mnóstwo chili, a czasami dodaje się również fasolę. U mnie fasola występuje zawsze, a dzisiaj mięso zastąpiłam piżmową dynią. Polecam to danie szczególnie po wielkim świątecznym obżarstwie. Chili nie zawiera glutenu, pasuje dla osób na diecie LCHF.
Wegetariańskie chili con carne
Składniki:
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 czerwone chilli, posiekane
1 zielone chili, posiekane
350 g dynii piżmowej, pokrojonej w kostkę
100 g boczniaków, pokrojonych w plastry
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 łyżka sosu sojowego, u mnie japoński
200 ml czerwonej fasoli mung
½ łyżeczki płatków chilli
¼ łyżeczki pieprzu
1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
½ łyżeczki nasion kolendry
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
Wykonanie:
Fasolę mung uprzedni namoczoną w wodzie przez noc ugotuj w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości. Odlej wodę.
Upraż nasiona kminu i kolendry i zgnieć w moździerzu.
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę, czosnek, chili i wszystkie suche przyprawy. Smaż 2 minuty, a następnie dodaj grzyby. Smaż 2 minuty po czym dodaj dynię. Kiedy już warzywa są podsmażone dodaj je do fasoli i wszystko zalej pomidorami. Dopraw solą i sosem sojowym. Gotuj chili, aż fasola i dynia będą miękkie około 30 minut.
Podawaj chili con carne na ciepło posypane świeżą kolendrą i jogurtem doprawionym sokiem z limonki i świeżą, posiekaną kolendrą.
Polecane przepisy
Marchewkowe burgery z orzechami
Nuggets z awokado
Hummus z pestek dynii i fasoli
Mini lasagne z kurkami
Tabbouleh z quinoa
Źródło:http://codojedzenia.pl/wegetarianskie-chili-con-carne