Wykonanie
Bardzo aromatyczna zupa z dużą ilością dobrze dobranych przypraw.
Ostra papryczka chilli do tego piękny kolor od żółtej
kurkumy oraz mielona
kolendra i
kmin rzymski. Te
przyprawy doskonale się łączą i sam ich zapach przywołuje na myśl
kraje arabskie. Połączyłam te
przyprawy w zupie, razem ze świeżymi
pomidorami i bardzo popularną dla kuchni marokańskiej
ciecierzycą. Do tego zupa ta jest oparta tylko na warzywach, więc jest bardzo zdrowa.
Składniki (na ok 3 pełne talerze zupy):1
papryka1
marchewka1
cebula6
pomidorów (obranych ze skórki)2 ząbki
czosnku1 świeża
papryczka chilli bez pestek (można dodać mniej, jeśli nie lubimy ostrych potraw)ok 300 gram
cieciorki z puszkiok 1 litr
bulionu warzywnego*ok 2 łyżeczek
oliwy do smażenia
Przyprawy:
sól do smakuok 1/2 łyżeczki
płatków chilliok 1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszkuok 1-2 łyżeczki mielonej
kolendryok 1-2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiegook 1 łyżeczka
kurkumynatka pietruszki do przybrania zupy* można użyć domowo zrobionego
bulionu, ew.
bulionu z kostki (polecam
bulion warzywny z kostki BIO, wtedy jesteśmy pewni, że nie będzie tam np. wzmacniaczy smaku, czy bardzo dużej ilości
soli. Można użyć też po prostu
wody, zupa i tak powinna być aromatyczna.
Przygotowanie:
Cebulę,
marchewkę i
paprykę pokroić w kostkę (
marchewkę najlepiej w nie wielką kostkę, gdyż jest najtwardsza, ale nie trzeba kroić zbyt dokładnie, gdyż zupę będziemy później miksować). Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek, dodać warzywa oraz
kolendrę,
kmin rzymski,
kurkumę oraz słodką i
ostrą paprykę w proszku. Smażyć aż
cebulka się lekko zeszkli. Posiekać
czosnek i
papryczkę chilli, dodać na patelnie. Wszystko smażyć kilka minut, żeby składniki się połączyły i żeby wszystko trochę zmiękło (pilnować żeby
czosnek się nie przyrumienił, gdyż stanie się gorzki). W międzyczasie kolejnym palniku w garnku zagotować wodę/wodę z kostką rosołową/bulion. Obrane ze skórki
pomidory pokroić w kostkę (tylko trochę, bo i tak się rozpadną) i dodać na patelnię, dokładnie wymieszać. Wszystko smażyć (a raczej gotować, gdyż
pomidory puszczą sporo
wody) kilka minut. Następnie całą zawartość patelni wrzucić do gotującego się
bulionu i gotować jeszcze ok 10 minut, aby warzywa były miękkie i zupa trochę się zredukowała. Dodać ok 150 g
ciecierzycy z puszki i ponownie zagotować. Teraz całą zupę należy zmiksować na krem (można przelać do malaksera, ale najłatwiej po prostu zblenować w garnku ręcznym blenderem). Kiedy zupa będzie już gładka trzeba ją jeszcze doprawić do smaku (
sól, ew. wyżej wymienionych więcej przypraw wg uznania) oraz dodać pozostałą część
ciecierzycy. Jeszcze ostatni raz zagotować (jeśli uważamy, że zupa jest za rzadka można pogotować ja jeszcze kilka minut, aż trochę
wody odparuje) i podawać posypaną
natką pietruszki. Dzięki temu, że jest to zupa krem oraz dodajemy do niej też
ciecierzyce, której nie miksujemy jej konsystencja jest ciekawsza.