Wykonanie
Pyszna zupa z
czerwonej soczewicy. Nie wymaga wielkich przygotowań, wystarczy rano wszystko umieścić w wolnowarze, a po 5 godzinach sycące danie gotowe. Zupa jest dosyć gęsta, więc jeżeli wolicie rzadszą, można ją po ugotowaniu rozrzedzić
bulionem. Polecam!Inspiracją był przepis z tej strony
składniki1 i 1/2 szklanki suszonej
soczewicy czerwonej2 łyżki.
oliwy z oliwek2
cebule, pokrojone w kostkę2 - 3 ząbki
czosnku, posiekane2 łyżeczki mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego
kminu1 łyżeczka
kurkumy1/2 łyżeczki
papryki słodkiej1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu1 i 1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki. zmielonego
czarnego pieprzu6 szklanek
bulionu warzywnego400 g puszka krojonych
pomidorów1/4 łyżeczki
płatków czerwonej paprykiSok z 1/2
cytryny3 łyżki posiekanej świeżej
pietruszki1 łyżka posiekanej świeżej
kolendryprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Rozgrzać
oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i podsmażać do miękkości, około 3 minut. Dodać
czosnek,
kolendrę,
kmin,
kurkumę,
paprykę,
cynamon,
sól, i
pieprz i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać
bulion i
pomidory i doprowadzić do wrzenia.Wlać mieszaninę do misy wolnowaru . Dodać opłukaną
soczewicę, przykryć garnek i gotować przez 4 do 5 godzin na ustawieniu high lub 8 do 10 godzin na ustawieniu low, aż
soczewica zmięknie.Doprawić
płatkami papryki,
sokiem z cytryny,
natką pietruszki i
kolendry, przykryć i gotować w ustawieniu high jeszcze 10 minut. Podawać gorącą, posypana
kolendrą. Smacznego!