Wykonanie
Harira do doskonałe danie na chłodne dni. Jest niezwykle rozgrzewająca co zresztą znalazło swoje odzwierciedlenie w nazwie - harr znaczy gorący. Danie pochodzi z Maroka, ale jest przygotowywane w wielu innych krajach arabskich. Podstawą jest
baranina lub
jagnięcina oraz
warzywa strączkowe.
Bób,
ciecierzyca,
soczewica i
groch - wszystko razem lub w różnych kombinacjach. Spróbujcie koniecznie tej alternatywy dla popularnej u nas zupy gulaszowej :-)
Składniki (3-4 porcje):350 g udźca jagnięcego, pokrojonego w kostkę1 gałązka
selera naciowego, pokrojona w kostkę1
marchewka, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, przeciśnięte prze praskę1
cebula, posiekana1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego1 łyżeczka nasion
kolendry, rozgniecionych w moździerzu1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka pasty harissa1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
cukru3 łyżki
koncentratu pomidorowego3
liście laurowe, najlepiej świeże1 litr
bulionu z kurczaka1 puszka
pomidorów w kawałkach1 puszka
ciecierzycy70 g brązowej
soczewicygarść
natki pietruszki, posiekanejgarść
natki kolendry, posiekanej
oliwa z oliwek - do smażenia
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
cytryna,
jogurt - do podania1. W garnku, najlepiej żeliwnym, rozgrzać
oliwę. Podsmażyć na niej
marchewkę,
seler i
cebulę do momentu, aż
cebula zacznie zmieniać kolor. Dodać
czosnek,
kmin, nasiona
kolendry i chwilę smażyć.Następnie dodać
mięso, smażyć na silnym ogniu, aż zamkną się
pory mięsa. Wówczas dodać wszystkie
sypkie przyprawy,
koncentrat pomidorowy, harissę,
cukier,
bulion i
liście laurowe. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut.2. Dodać przecedzone
pomidory z puszki, przecedzoną
ciecierzycę oraz dokładnie opłukaną
soczewicę. Wszystko gotować przez kolejne 25-35 minut, aż
soczewica zmięknie.3. Dodać większość
natki pietruszki i
kolendry pozostawiając odrobinę do podania. Wymieszać i doprawić ewentualnie
solą i
pieprzem.4. Podawać posypane
natkami pietruszki i
kolendry, z kawałkiem
cytryny. Doskonale smakuje również z kromką chrupiącego
pieczywa. Jeśli macie ochotę złagodzić pikantny smak zupy polecam kleks gęstego
jogurtu.Smacznego :-)