ßßß Cookit - przepis na Harira - marokańska rozgrzewająca zupa z jagnieciną

Harira - marokańska rozgrzewająca zupa z jagnieciną

nazwa

Wykonanie

Harira do doskonałe danie na chłodne dni. Jest niezwykle rozgrzewająca co zresztą znalazło swoje odzwierciedlenie w nazwie - harr znaczy gorący. Danie pochodzi z Maroka, ale jest przygotowywane w wielu innych krajach arabskich. Podstawą jest baranina lub jagnięcina oraz warzywa strączkowe. Bób, ciecierzyca, soczewica i groch - wszystko razem lub w różnych kombinacjach. Spróbujcie koniecznie tej alternatywy dla popularnej u nas zupy gulaszowej :-)
Składniki (3-4 porcje):
350 g udźca jagnięcego, pokrojonego w kostkę
1 gałązka selera naciowego, pokrojona w kostkę
1 marchewka, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte prze praskę
1 cebula, posiekana
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pasty harissa
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe, najlepiej świeże
1 litr bulionu z kurczaka
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 puszka ciecierzycy
70 g brązowej soczewicy
garść natki pietruszki, posiekanej
garść natki kolendry, posiekanej
oliwa z oliwek - do smażenia
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
cytryna, jogurt - do podania
1. W garnku, najlepiej żeliwnym, rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej marchewkę, seler i cebulę do momentu, aż cebula zacznie zmieniać kolor. Dodać czosnek, kmin, nasiona kolendry i chwilę smażyć.
Następnie dodać mięso, smażyć na silnym ogniu, aż zamkną się pory mięsa. Wówczas dodać wszystkie sypkie przyprawy, koncentrat pomidorowy, harissę, cukier, bulion i liście laurowe. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut.
2. Dodać przecedzone pomidory z puszki, przecedzoną ciecierzycę oraz dokładnie opłukaną soczewicę. Wszystko gotować przez kolejne 25-35 minut, aż soczewica zmięknie.
3. Dodać większość natki pietruszki i kolendry pozostawiając odrobinę do podania. Wymieszać i doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
4. Podawać posypane natkami pietruszki i kolendry, z kawałkiem cytryny. Doskonale smakuje również z kromką chrupiącego pieczywa. Jeśli macie ochotę złagodzić pikantny smak zupy polecam kleks gęstego jogurtu.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2015/01/harira-marokanska-rozgrzewajaca-zupa-z-jagniecina.html