ßßß Cookit - przepis na Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą w mojej wersji

Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą w mojej wersji

nazwa

Wykonanie

Smak tej zupy zaskoczył mnie całkowicie. Nie sądziłam, że połączenie pomidorów, soczewicy i ciecierzycy z kilkoma aromatycznymi przyprawami może być takie wyśmienite. Oryginalna zupa marokańska zwana harira doczekała się wielu wariantów. Jedni gotują ją na mięsie (baranina, jagnięcina), inny używają namoczonej i ugotowanej wcześniej ciecierzycy, jeszcze inny sypią sporą ilość świeżej kolendry.Wśród przypraw powinien znaleźć się też kumin (kmin rzymski), którego niestety nie miałam pod ręką.
Zapraszam dziś na ekspresową wersję tej zupy - bezmięsną, z ciecierzycą z puszki i dużą ilością natki pietruszki. Nie wiem, jak smakuje marokańska harira, ale jeśli tak jak ta, którą dziś zrobiłam - mam ochotę tam polecieć, choćby dziś...:)
Składniki:
2 puszki pomidorów bez skóry (800g)
200 g czerwonej soczewicy
240 g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ziaren kolendry
3 cm kawałek świeżego imbiru
2 łyżeczki cukru
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili w proszku
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać starty imbir, cynamon, chili, posiekany czosnek, słodką paprykę i utłuczone w moździerzu ziarna kolendry. Chwilę podsmażyć do połączenia się aromatów. Dodać pomidory z puszki i 2 łyżeczki cukru. Zalać wodą (ok. 2 litrów) i doprawić solą i pieprzem. Wrzucić soczewicę i gotować około 15-20 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodać odsączoną i przepłukaną ciecierzycę oraz posiekaną natkę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/11/marokanska-zupa-z-soczewica-i.html