Wykonanie
Smak tej zupy zaskoczył mnie całkowicie. Nie sądziłam, że połączenie
pomidorów,
soczewicy i
ciecierzycy z kilkoma aromatycznymi
przyprawami może być takie wyśmienite. Oryginalna zupa marokańska zwana harira doczekała się wielu wariantów. Jedni gotują ją na
mięsie (
baranina,
jagnięcina), inny używają namoczonej i ugotowanej wcześniej
ciecierzycy, jeszcze inny sypią sporą ilość świeżej
kolendry.Wśród przypraw powinien znaleźć się też kumin (
kmin rzymski), którego niestety nie miałam pod ręką.Zapraszam dziś na ekspresową wersję tej zupy - bezmięsną, z
ciecierzycą z puszki i dużą ilością
natki pietruszki. Nie wiem, jak smakuje marokańska harira, ale jeśli tak jak ta, którą dziś zrobiłam - mam ochotę tam polecieć, choćby dziś...:)
Składniki:2 puszki
pomidorów bez skóry (800g)200 g
czerwonej soczewicy240 g
ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu)1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki ziaren
kolendry3 cm kawałek świeżego
imbiru2 łyżeczki
cukru5 łyżek posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
chili w proszku
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Na
oliwie podsmażyć posiekaną
cebulę. Dodać starty
imbir,
cynamon,
chili, posiekany
czosnek,
słodką paprykę i utłuczone w moździerzu ziarna
kolendry. Chwilę podsmażyć do połączenia się aromatów. Dodać
pomidory z puszki i 2 łyżeczki
cukru. Zalać
wodą (ok. 2 litrów) i doprawić
solą i
pieprzem. Wrzucić
soczewicę i gotować około 15-20 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodać odsączoną i przepłukaną
ciecierzycę oraz posiekaną
natkę. Ewentualnie doprawić
solą i
pieprzem. Podawać gorącą.