ßßß
Składniki:500g mięsa mielonego2 cebulełyżka mielonej kolendry3 ząbki czosnkułyżka kuminuświeża natka pietruszkiłyżka mielonego imbirułyżka papryki słodkiej1/2 łyżki chilijajko4 łyżki bułki tartejsólpieprzSos:cebula2 łyżki papryki słodkiej1/2 łyżki cynamonupuszka pomidorów bez skórki
Mięso mielone wkładamy do miski, ścieramy cebulę na tarce o drobnych oczkach.
Niestety nie miałam w domu mielonej kolendry, dlatego postanowiłam sama ją utrzeć.
Do mięsa dodajemy kolendrę, kumin, imbir, paprykę słodką, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą. Mięso ugniatamy palcami.
Pół pietruszki szatkujemy i dodajemy do mięsa, lepimy pulpeciki trochę większe od orzecha włoskiego.
Pulpety smażymy na oliwie z oliwek. Odstawiamy na bok, żeby odpoczęły chwilę.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Do cebuli dodajemy pomidory, słodką paprykę, kumin i cynamon, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy około 5 minut pod przykryciem.
Do sosu dorzucamy pulpety i dusimy jeszcze razem przez 15-20 minut.
Przed podaniem pulpety posypujemy świeżą pietruszką.
Smacznego.