Wykonanie
Składniki4 - 6 porcji1 łyżka
masła lub
oliwywłoszczyzna (1
cebula, 1
marchewka, 1
pietruszka, 1
por, 2 ząbki
czosnku)1,5 litra
bulionu warzywnego1 puszka (400 g)
pomidorów pokrojonych w kostkę, bez skórek400 ml
soku pomidorowego z kartonika250 g
czerwonej soczewicyPrzyprawy:1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego zmielonego1 łyżeczka zmielonej suszonej
kolendrysól i świeżo zmielony
czarny pieprz2 łyżki mieszanki gęstego
sosu ostrygowego z
sosem sojowymDo podania: posiekany świeży
szczypiorekPrzygotowanieWarzywa obrać, opłukać i pokroić w małą kostkę. Rozgrzać
masło lub
oliwę w większym garnku z grubym dnem, dodać warzywa i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniać, tylko zeszklić).Wlać
bulion, dodać wszystkie
przyprawy oraz pokrojone
pomidory z puszki, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną, następnie dodać
sok pomidorowy i znów zagotować.Po kolejnych 10 minutach gotowania, jak warzywa będą już całkowicie miękkie, zmiksować całość w blenderze. Wlać z powrotem do garnka, zagotować, dodać opłukaną i odsączoną
soczewicę. Gotować przez około 10 - 15 minut, aż
soczewica będzie całkowicie miękka. Doprawić ewentualnie
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Posypać świeżym
szczypiorkiem.