Wykonanie
Pyszna, pożywna i aromatyczna zupka krem z
czerwonej soczewicy.Podawać z grzankami, podprażonym słonecznikiem/dynią.Opcji jest wiele.Można zabielić
mlekiem kokosowym, ja to uwielbiam.Z podanej porcji wychodzi naprawdę spory garnek, więc starczy dla dużej ilości głodomorów albo będzie na parę dni.Co trzeba?220 g
czerwonej soczewicy1
cebula2
marchewki1
pietruszka10 cm białej części
pora1 puszka pokrojonych pomidorów/przecieru
pomidorowego2 ząbki
czosnku3
liście laurowe3
ziela angielskie2 łyżki
sosu sojowegoprzyprawy:
sól,
pieprz,
chilli,
curry,
kolendra,
kmin rzymski,
słodka paprykaCo i jak?
Cebulę drobno posiekać, podrumienić na patelni. Przełożyć do sporego garnka, zalać
wodą.Dodać opłukaną wcześniej
soczewicę,
marchew,
pietruszkę,
pora pokrojone w talarki, pomidory/przecier. Wrzucić
liście laurowe,
ziele angielskie,
przyprawy, wg. preferencji, ja dałam dużą szczyptę wszystkiego, na końcu można zupę jeszcze doprawić.Gotować 30 minut.Zdjąć z ognia, dodać
sos sojowy i przeciśnięty przez praskę
czosnek.Wyłowić
ziele angielskie i
liście laurowe. Całość zmiksować na krem.Ewentualnie doprawić do smaku.Smacznego!