Wykonanie
Czerwona soczewica od czasu do czasu gości w koperkowej kuchni. Robimy z niej pasztet, farsz do pierogów, podajemy do obiadu, lub, jak w tym przypadku, dodajemy do zupy.
Ciecierzyca to zupełnie inna bajka.
Cieciorkę wprost uwielbiam i dodaję ją do czego tylko
mogę :) A chyba najbardziej lubię pastę z
ciecierzycy . A wracając do mojej dzisiejszej zupy, to taka zupa z
soczewicy i
cieciorki świetnie rozgrzewa po śniegowych szaleństwach i
daje masę energii na kolejne zimowe zabawy. Pyszna, wegetariańska Zupa z
soczewicy,
cieciorki i
pomidorów .
Składniki:1
marchewka1
pietruszka1
cebulaKawałek
pora (mniej więcej ¼)Kawałek
selera (mniej więcej ¼)Łyżka klarowanego
masła1l
bulionu warzywnego750ml
soku pomidorowego250g
czerwonej soczewicy2/3 szklanki
ciecierzycy z puszkiŁyżka
sosu sojowegoSól i
pieprz do smaku
Natka pietruszkiSzczypta
chili w płatkachWykonanie:
Cebulę,
marchewkę,
pietruszkę,
pora i
selera obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku z grubym dnem, na łyżce klarowanego
masła, dodając odrobinę
soli i
płatki chili. Jak
cebula się zeszkli, zalewamy całość
bulionem. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wtedy miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Dolewamy
sok pomidorowy, i
sos sojowy. Mieszamy, dodajemy przepłukaną
soczewicę i dokładnie odsączoną
cieciorkę. Gotujemy przez ok. 20 minut, aż
soczewica będzie miękka. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, podajemy z posiekaną
natką pietruszki.