Wykonanie
Jestem mega fanem
soczewicy,nie dość ,że jest zdrowa to i syci.W Polsce wydaje mi się,że jest mało popularna a jeśli już to ta zielona,a szkoda.
Soczewica pomaga w obniżeniu cholesterolu i stabilizuje poziom
cukru we
krwi..Więc
soczewica sprawdzi się w diecie cukrzyka.
Soczewica zawiera także dużo żelaza. Idealna dla nas kobiet,a także dla dzieci,które rosną. W domu powiedziałam ,że to taki mały 'groszek' i zupa zaraz znikła z miseczki :)Składniki:2 pokrojone w kostkę
marchewki1
cebula pokrojona w kostkę2 drobno posiekane ząbki
czosnku2
pomidory, pokrojone *1 1/4 łyżeczki kuminu (
kmin rzymski)1/2 łyżeczki
soli1 szklanka
czerwonej soczewicy1 1/2 szklanki
bulionu z kurczaka4 szklanki
wody2 łyżki posiekanej
pietruszki2 łyżki
oliwy z oliwekOliwę rozgrzewamy w garnku,wrzucamy
cebulę i dusimy ok 5 minut.Dodajemy
czosnek,
marchewkę,
pomidory, kumin
sól i smażymy ok 2 minuty cały czas mieszając.Wrzucamy
soczewicę,
bulion,
wodę i mieszamy. Gotujemy bez przykrycia do momentu kiedy
soczewica będzie miękka ok 20 minut.Na koniec dodajemy
pietruszkę,mieszamy i podajemy.
* - Zamiast świeżych
pomidorów możemy użyć ok 1/2
pomidorów z puszki