Wykonanie
Na targu widziałam dziś piękne
pomidory -
malinowe, kaliskie, bawole
serca, limy; o różnych barwach i kształtach. Uwielbiam ten czas, gdy jest ich tak duży wybór. I są takie pyszne! Dzisiaj mieliśmy prostą zupę - krem z
pomidorów z dodatkiem
ryżu brązowego. Bardzo nam wszystkim smakowała!Składniki:1/2 szkl
ryżu brązowego, ugotowanego w 1,5 szkl
wody1
cebula, pokrojona w kostkę1 ząbek
czosnku, zmiażdżony1 duża
marchew, pokrojona w kostkę1
pietruszka, pokrojona w kostkę1/2 małego
selera, pokrojonego w kostkę1 kg
pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę (użyłam kaliskich)2 łyżki
oliwy /masła sklarowanegook. 1 szkl wrzątku
przyprawy:
sól morska,
pieprz cayenne,
lubczyk,
ziele angielskie,
liść laurowy,
kurkumaNa
oliwie (lub
maśle sklarowanym) podsmażam
cebulę, gdy się zeszkli dodaję
czosnek oraz
kurkumę (1/2 łyżeczki), a następnie
marchew,
seler i
pietruszkę. Warzywa duszę pod przykryciem ok.5-7 minut, a następnie dodaję
pomidory, wrzątek i pozostałe
przyprawy. Gotuję ok. 30 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu wyciągam
liść laurowy i
ziele angielskie, zupę miksuję. Do gotowej zupy dodaję
ryż.W zależności od wersji (zupa wegańska czy wegetariańska) można udekorować
jogurtem, a najlepiej
pietruszką zieloną, której dziś akurat nie miałam pod ręką :(