Wykonanie
Pogoda nareszcie wiosenna, ale u nas zupy zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Ta, bardzo szybka, ale niesamowicie smaczna, powstała pod wpływem chwili. Miała być sama
soczewica, ale przypomniałam sobie rozmowy dziewczyn, blogerek, o poprawianiu koloru
czerwonej soczewicy. Okazało się, że nie tylko kolor zyskał, smak również.
Składniki:250 g
czerwonej soczewicy500 g
pomidorów z puszki3 - 4
marchewki2
cebulesól,
pieprzoliwa1,5 - 2 l
wody (lub
bulionu)Wykonanie:
Cebulę pokroić i podsmażyć w garnku na
oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę
marchewkę, opłukaną
soczewicą i zalać gorącą
wodą /
bulionem. Po około 10 - 15 minutach dodać
pomidory. Pogotować, doprawić do smaku i zmiksować. Można podawać z grzankami,
groszkiem ptysiowym lub bez dodatków.