ßßß
 
            
         Składniki:250 g czerwonej soczewicy500 g pomidorów z puszki3 - 4 marchewki2 cebulesól, pieprzoliwa1,5 - 2 l wody (lub bulionu)Wykonanie:Cebulę pokroić i podsmażyć w garnku na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, opłukaną soczewicą i zalać gorącą wodą / bulionem. Po około 10 - 15 minutach dodać pomidory. Pogotować, doprawić do smaku i zmiksować. Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków.
Składniki:250 g czerwonej soczewicy500 g pomidorów z puszki3 - 4 marchewki2 cebulesól, pieprzoliwa1,5 - 2 l wody (lub bulionu)Wykonanie:Cebulę pokroić i podsmażyć w garnku na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, opłukaną soczewicą i zalać gorącą wodą / bulionem. Po około 10 - 15 minutach dodać pomidory. Pogotować, doprawić do smaku i zmiksować. Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków.