ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa pomidorowa z soczewicą

Kremowa zupa pomidorowa z soczewicą

nazwa

Wykonanie

Pogoda nareszcie wiosenna, ale u nas zupy zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Ta, bardzo szybka, ale niesamowicie smaczna, powstała pod wpływem chwili. Miała być sama soczewica, ale przypomniałam sobie rozmowy dziewczyn, blogerek, o poprawianiu koloru czerwonej soczewicy. Okazało się, że nie tylko kolor zyskał, smak również.
Składniki:
250 g czerwonej soczewicy
500 g pomidorów z puszki
3 - 4 marchewki
2 cebule
sól, pieprz
oliwa
1,5 - 2 l wody (lub bulionu)
Wykonanie:
Cebulę pokroić i podsmażyć w garnku na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, opłukaną soczewicą i zalać gorącą wodą / bulionem. Po około 10 - 15 minutach dodać pomidory. Pogotować, doprawić do smaku i zmiksować. Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/04/Kremowa-zupa-pomidorowa-z-soczewica.html