Wykonanie
            Soczewica bogata w 
białko,błonnik i witaminy z grypu B,oraz spory dodatek 
czerwonej papryki,która jest źródłem witaminy C i beta-karotenu sprawia,że zupa jest idealna na obecną 
porę roku,kiedy to trzeba zadbać o układ odpornościowy narażony na infekcje.Poza tym zupka rozgrzewa i jest sycąca,gęsta i smaczna.Informacja o właściwościach produktów i przepis na zupę pochodzi z książki"The complete healthy cookbook".

1 
cebula1 łodyżka 
selera naciowego1 
por1 
marchew2 
czerwone papryki23 dkg 
czerwonej soczewicy - pprzelewam zimną 
wodą na sitku40 dkg krojonych 
pomidorków z puszki1 l 
bulionu warzywnegosól,
pieprz,posiekana 
natka pietruszkioliwaNa rozgrzanej 
oliwie lekko podsmażam 
cebulę w kostkę,
marchew w półplastrach,
selera w krążkach oraz 
pora w półkrążkach.Po ok.10-15 min dodaję 
papryki pokrojone w kostkę,a po 5 minutach resztę składników poza 
przyprawami i 
natką.Gdy wszystkie składniki są miękkie,doprawiam 
solą,
pieprzem i dodaję 
natkę.Smacznego!!!