Wykonanie
Soczewica bogata w
białko,błonnik i witaminy z grypu B,oraz spory dodatek
czerwonej papryki,która jest źródłem witaminy C i beta-karotenu sprawia,że zupa jest idealna na obecną
porę roku,kiedy to trzeba zadbać o układ odpornościowy narażony na infekcje.Poza tym zupka rozgrzewa i jest sycąca,gęsta i smaczna.Informacja o właściwościach produktów i przepis na zupę pochodzi z książki"The complete healthy cookbook".
1
cebula1 łodyżka
selera naciowego1
por1
marchew2
czerwone papryki23 dkg
czerwonej soczewicy - pprzelewam zimną
wodą na sitku40 dkg krojonych
pomidorków z puszki1 l
bulionu warzywnegosól,
pieprz,posiekana
natka pietruszkioliwaNa rozgrzanej
oliwie lekko podsmażam
cebulę w kostkę,
marchew w półplastrach,
selera w krążkach oraz
pora w półkrążkach.Po ok.10-15 min dodaję
papryki pokrojone w kostkę,a po 5 minutach resztę składników poza
przyprawami i
natką.Gdy wszystkie składniki są miękkie,doprawiam
solą,
pieprzem i dodaję
natkę.Smacznego!!!