ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa z blendera, z surowych warzyw, w 5 minut

Zupa pomidorowa z blendera, z surowych warzyw, w 5 minut

nazwa

Wykonanie

Nie jest to na pewno tradycyjna zupa pomidorowa, do której jesteśmy przyzwyczajeni, ale jak na zupę z blendera jest całkiem dobra. Wyczuwalne są lekko kwaskowe pomidorowy, jest idealnie kremowa, z pianką na wierzchu.
Taka zupa może być dobrym pomysłem, gdy wracamy późno do domu i chcemy zjeść szybko coś gorącego. Jeśli macie więcej czasu, można dodać jeszcze podsmażoną cebulkę dla smaku .
Zupę przygotowałam w blenderze o dużej mocy OmniBlend (a tutaj przeczytacie moją recenzję o nim).
4 pomidory
3 marchewki
1 łyżka domowej jarzynki
pieprz, sól
świeża natka pietruszki
2 łyżeczki oliwy
gorący rosół (lub w rzątek) według uznania
opcjonalnie: 1 łodyga selera naciowego, podsmażona cebulka
Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa umyć i wrzucić do blendera.
Dolać rosołu lub wrzątku, przyprawić i włączyć dwukrotnie tryb pulsacyjny, po czym ustawić na najwyższe obroty, na ok. 4-5 minut. Po tym czasie spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić lub dolać więcej wody.
Można ją podać z ugotowanym ryżem, lub szybciej - wrzucić do zupy kuskus i poczekać 5 minut.
Blender przed zalaniem rosołem:
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/09/zupa-pomidorowa-z-blendera-w-5-minut.html