ßßß Cookit - przepis na Najlepsze chilli con carne

Najlepsze chilli con carne

nazwa

Wykonanie

Wypróbowałam kilka przepisów na to tradycyjne meksykańskie danie, sprawdzałam różne kombinacje i sposoby przyrządzania. Ten – mogę to śmiało powiedzieć – jest absolutnie najlepszy. Tym razem nie udało mi się dostać świeżej papryczki chilli, ale suszone płatki chilli sprawdzają się równie dobrze. Doskonałe sycące danie, z podanych ilości nakarmisz 6 – 8 osób.
Składniki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 czerwone papryki
Oliwa
Czubata łyżeczka mielonego chilli
Łyżeczka płatków chilli (lub posiekana świeża papryczka chilli)
Czubata łyżeczka kminu rzymskiego
Czubata łyżeczka cynamonu
Sól, pieprz
Puszka cieciorki
Puszka czerwonej fasoli
2 puszki krojonych pomidorów
500g mielonego mięsa wołowego
Pęczek kolendry
2 łyżki octu balsamicznego
Obierz i posiekaj cebulę, czosnek, marchewkę i selera.
Pokrój paprykę na niewielkie kawałki.
Rozgrzej trochę oliwy w dużym garnku o grubym dnie, wrzuć posiekane warzywa.
Dodaj chilli, kmin i cynamon, dopraw solą i pieprzem.
Smaż około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie rozgrzej odrobinę oliwy na niewielkiej patelni. Wrzuć mięso mielone, podsmażaj kilka minut, aż zbrązowieje. Nie trzeba go przyprawiać, ale postaraj się mieszając, dzielić posklejane kawałki.
Do podsmażonych warzyw dodaj odcedzoną cieciorkę i fasolę oraz pomidory.
Dodaj podsmażone mięso.
Posiekaj większą część listków kolendry wraz z łodyżkami i dodaj do garnka.
Wlej ocet balsamiczny i dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba.
Zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj z lekko uchyloną pokrywką około 30 minut.
Podawaj posypane listkami kolendry.
Możesz podać swoje chilli klasycznie – z plackami tortilli, wyśmienicie smakuje też z ryżem basmati, a nawet z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Jeśli ogarnia Cię ekstremalne lenistwo – możesz raczyć się daniem bez żadnych dodatków. Też pysznie, ale szybciej się kończy.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/06/12/najlepsze-chilli-con-carne