Wykonanie
Wypróbowałam kilka przepisów na to tradycyjne meksykańskie danie, sprawdzałam różne kombinacje i sposoby przyrządzania. Ten –
mogę to śmiało powiedzieć – jest absolutnie najlepszy. Tym razem nie udało mi się dostać świeżej
papryczki chilli, ale suszone
płatki chilli sprawdzają się równie dobrze. Doskonałe sycące danie, z podanych ilości nakarmisz 6 – 8 osób.
Składniki2
cebule2 ząbki
czosnku2
marchewki2
łodygi selera naciowego2
czerwone paprykiOliwaCzubata łyżeczka mielonego
chilliŁyżeczka
płatków chilli (lub posiekana świeża
papryczka chilli)Czubata łyżeczka
kminu rzymskiegoCzubata łyżeczka
cynamonuSól,
pieprzPuszka
cieciorkiPuszka
czerwonej fasoli2 puszki krojonych
pomidorów500g
mielonego mięsa wołowegoPęczek
kolendry2 łyżki
octu balsamicznegoObierz i posiekaj
cebulę,
czosnek,
marchewkę i
selera.Pokrój
paprykę na niewielkie kawałki.Rozgrzej trochę
oliwy w dużym garnku o grubym dnie, wrzuć posiekane warzywa.Dodaj
chilli,
kmin i
cynamon, dopraw
solą i
pieprzem.Smaż około 10 minut, aż warzywa zmiękną.W tym czasie rozgrzej odrobinę
oliwy na niewielkiej patelni. Wrzuć
mięso mielone, podsmażaj kilka minut, aż zbrązowieje. Nie trzeba go przyprawiać, ale postaraj się mieszając, dzielić posklejane kawałki.Do podsmażonych warzyw dodaj odcedzoną
cieciorkę i
fasolę oraz
pomidory.Dodaj podsmażone
mięso.Posiekaj większą część listków
kolendry wraz z łodyżkami i dodaj do garnka.Wlej
ocet balsamiczny i dopraw
solą i
pieprzem jeśli trzeba.Zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj z lekko uchyloną pokrywką około 30 minut.Podawaj posypane listkami
kolendry.Możesz podać swoje
chilli klasycznie – z plackami tortilli, wyśmienicie smakuje też z
ryżem basmati, a nawet z ugotowanymi w mundurkach
ziemniakami. Jeśli ogarnia Cię ekstremalne lenistwo – możesz raczyć się daniem bez żadnych dodatków. Też pysznie, ale szybciej się kończy.Smacznego!