Wykonanie
« Powrót  Opis:Żywienie optymalne opracował, ponad 20 lat temu, na podstawie ogólnych reguł biochemii i fizjologii dr Jan Kwaśniewski. Zasady tego żywienia zostały przebadane na zwierzętach, a później sprawdziły się na chorych. Przed 10 laty udowodniono na podstawie doświadczeń przeprowadzonych w Katedrze Higieny Akademii Medycznej w Łodzi, że żywienie optymalne w żadnym razie nie szkodzi chorym, a w bardzo wielu przypadkach pomaga. Dieta jest chwalona przez stosujących i nagminnie potępiana przez lekarzy. Opiera się na założeniu, że człowiek może sam się wyleczyć z wielu chorób pod warunkiem, że dostarczy organizmowi odpowiednie paliwo czyli tłuszcz. Zalecane spożycie
białka na dobę wynosi 30-50g (zalecane jest
białko zwierzęce), w początkowym okresie po przejściu na tą dietę ilość
białka może wynosić 100-130g i powoli powinno się ją redukować. Proporcje
między białkiem - tłuszczem - węglowodanami powinny wynosić 1:2,5-3,5:0,5. Jeść możemy tyle aby być sytym, przy zachowaniu powyższych proporcji. Dr Jan Kwaśniewski jest przeciwnikiem wszelkiego rodzaju postów i głodówek. Dieta ta jest także o działaniu odchudzającym. Z
produktów mlecznych najwartościowsze dla nas są:
masło (o zawartości tłuszczu, co najmniej, 82,5%),
śmietana (od 30% tłuszczu),
ser biały (od 30% tłuszczu),
ser żółty (60% tłuszczu w suchej
masie). Z
mięs najwartościowsza jest
wieprzowina, ponieważ jej skład chemiczny jest najbardziej zbliżony do składu ciała ludzkiego. Najlepsze są jednak
podroby:
serce, wątroba, móżdżek i nerki. Wszystkie wymienione produkty zawierają dużo tłuszczu, czyli źródło energii oraz wartościowe
białko, które służy jako materiał do budowy i wymiany komórek naszego ciała. Podobnie jak
białko i tłuszcze, tak i węglowodany mogą być lepsze i gorsze.
Cukry ze
skrobi wchłaniają się wolniej z przewodu pokarmowego i dlatego nie powodują nagłych wahań poziomu glukozy we
krwi. Dorosły człowiek powinien spożywać około 50g węglowodanów na dobę, a dokładniej mówiąc 0,8g na kilogram należnej wagi ciała. Jeżeli spożywa się dużo węglowodanów, to organizm musi przekształcić je w tłuszcze. Wymaga to dużego zużycia
białka, witamin,
soli mineralnych i energii. Dlatego najlepiej spożywać tłuszcze gotowe, z których węglowodany powstawać nie mogą. Natomiast z węglowodanów tłuszcze powstają szybko. Głównym składnikiem diety są tłuszcze. Jedną trzecią ilości tłuszczów stanowi
białko, a tylko tyle co połowa ilości
białka wolno zjadać węglowodanów. Powstaje stosunek B T W (
Białko:Tłuszcz:Węglowodany) 1:2,5-3,5:0,5. Po przystosowaniu się organizmu do diety (okres przebudowy), a więc po 2-3 tygodniach u ludzi
młodych i zdrowych, a po około 6 tygodniach lub dłużej u starszych, zapotrzebowanie na
białko zmniejsza się. Wówczas proporcja
Białka : Węglowodany 1:0,5; zmienia się na 1:1. Mogą być tutaj pewne różnice w zależności od wieku, wysiłku fizycznego i różnych dolegliwości. Ludzie otyli powinni w pierwszych miesiącach zmniejszyć ilość tłuszczu do 1-2g na 1g spożywanego
białka, gdyż spalają własne tłuszcze. Proporcja dla człowieka dorosłego, młodego i zdrowego, aktywnego zawodowo to 5g tłuszczu na 1 gram
białka, ponieważ nie buduje już swego organizmu, a potrzebuje dużo energii. Dziecko, które rośnie i rozwija się potrzebuje więcej
białka. Mogą być też niewielkie rozbieżności u ludzi chorych. W Arkadiach na terenie całego
kraju pod fachowym
okiem lekarzy i dietetyków optymalnych wracają do zdrowia pacjenci cierpiący na schorzenia uważane, przez współczesną medycynę, za nieuleczalne, takie jak cukrzyca typ I i II, astma, stwardnienie rozsiane, miażdżyca, choroby zwyrodnieniowe stawów i kręgosłupa i inne. Aby osiągnąć takie efekty należy przestrzegać zasad żywienia optymalnego.Produkty zalecane w diecie:
Tłuszcze zwierzęce -
smalec,
słonina,
boczek, sadło,
szpik kostny,
masło,
Jajka kurze (głównie
żółtka),
Sery,
Śmietana (od 30% tłuszczu),
Mięso wieprzowe, tłuste,
Podroby,Galarety
podrobowe i
mięsne,Tłuste
wywary i rosoły,
Wędliny tłuste, a najlepiej
podrobowe (
salcesony,
pasztetowe,
kaszanka),
Drób (tylko tłusty:
gęś,
kaczka),
Ryby tłuste, smażone na
smalcu.Produkty dozwolone w diecie:
Mleko - najtłustsze, a najlepiej z dodatkiem
śmietany,Warzywa o małej ilości węglowodanów z dodatkiem tłuszczu (np.
fasola szparagowa polana
masłem),
Ziemniaki (około 100g) z tłuszczem lub w postaci frytek na
smalcu,
Owoce jagodowe, mało-słodkie (
porzeczki,
maliny,
jeżyny,
agrest,
poziomki,
truskawki),
Orzechy,
migdały,
wiórki kokosowe,
Kawa,
herbata,
majonez,
przyprawy.Produkty zabronione w diecie:
Cukier (wszystkie
słodycze),
Miód,
Przetwory owocowe (
dżemy,
kapusty, powidła),
Ryż,
kasza,
Chleb i inne
pieczywo,Potrawy mączne (kluski,
makarony,
ciastka),
Warzywa i owoce o dużej zawartości węglowodanów,
Mąka ziemniaczana i zbożowa (dopuszcza się niewielkie ilości w przepisach optymalnych), budynie,
kisiele,Ziarna
grochu i
fasoli,
Napoje słodkie.Dodaj przepis do ulubionych!(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1Wykonanie:DietyKomentarze:Autor: FrankieData: 2011-07-08Najlepsza dla człowieka !Autor: m:)Data: 2009-01-04super:)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: