Wykonanie
niedziela, 26 Czerwiec 2011, autor: blue_megi, 6 Komentarzy »Przepis z warsztatów kulinarnych w Akademii Kurta Schellera. Gdybym nie wiedziała, że jest zrobiona ze zwykłych
ziemniaków nie uwierzyłabymPyszna szczególnie z dodatkiem sosu
waniliowego.
Składniki:100 g
masła175 g
cukru3
żółtka175 g startych
migdałów700 g
ziemniakówsos:75 ml
śmietany100 g
cukrulaska wanilii lub esencja waniliowa
Ziemniaki gotujemy, studzimy i gnieciemy na purée. W międzyczasie
masło i
śmietanę ubijamy na gładką masę. Dodajemy
żółtka,
ziemniaki, tarte
migdały i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej formy na tartę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez godzinę.Sos:
śmietanę z
cukrem gotujemy do uzyskania gęstej masy. Na koniec dodajemy
wanilię.Tartę podajemy polaną sosem.Relacja z warsztatów -> klik