Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 200 gramów
cukier 100 gramów
żółtka 2 sztuk
śmietana 1,5 łyżek stołowych
porzeczki 300 gramów
śmietana 1 szklanek
migdały 100 gramów
żółtka 5 sztuk
cukier 100 gramówWykonanie:Przesianą
mąkę razem z
masłem posiekać nożem. Dodać 100g
cukru, 2
żółtka oraz 1,5 łyżki
śmietany. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkowanym
ciastem wyłożyć natłuszczona formę na tarte, uformować brzeg wysokości ok. 5 cm. Ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć pergaminem i na dno nasypać warstwę suchego
grochu. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na zloty kolor. Usunąć pergamin z
grochem.
Śmietanę zagotować z obranymi, mielonymi
migdałami. %
żółtek ubić ze 100g
cukru i ubijając, zalać gorącą
śmietaną z
migdałami. Masę wymieszać z oczyszczonymi
owocami i wyłożyć na podpieczony spód. Tartę piec jeszcze 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: