ßßß Cookit - przepis na Tarta migdałowa z porzeczkami

Tarta migdałowa z porzeczkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 200 gramów
cukier 100 gramów
żółtka 2 sztuk
śmietana 1,5 łyżek stołowych
porzeczki 300 gramów
śmietana 1 szklanek
migdały 100 gramów
żółtka 5 sztuk
cukier 100 gramów
Wykonanie:
Przesianą mąkę razem z masłem posiekać nożem. Dodać 100g cukru, 2 żółtka oraz 1,5 łyżki śmietany. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć natłuszczona formę na tarte, uformować brzeg wysokości ok. 5 cm. Ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć pergaminem i na dno nasypać warstwę suchego grochu. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na zloty kolor. Usunąć pergamin z grochem.
Śmietanę zagotować z obranymi, mielonymi migdałami. % żółtek ubić ze 100g cukru i ubijając, zalać gorącą śmietaną z migdałami. Masę wymieszać z oczyszczonymi owocami i wyłożyć na podpieczony spód. Tartę piec jeszcze 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10812/Tarta-migdalowa-z-porzeczkami