Wykonanie
Sos potrawkowy to chyba jeden z moich ulubionych
sosów. Do tego
ryż i gotowany
kurczak, i wspaniały obiad gotowy. Jem go niezwykle rzadko, bo mąż za nim nie przepada. A szkoda :(

Składniki:- 2 szklanki wystudzonego rosołu,- 1 łyżka
masła,- 1,5 łyżki
mąki,- 1
żółtko,- 1/4 szklanki słodkiej
śmietany,- sok z 1/2
cytryny,- 4-5 łyżeczek
cukru.Sposób wykonania:
Masło rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy do niego
mąkę. Mieszamy dokładnie i dodajemy rosół. Cały czas mieszając, zagotowujemy go.Osobno rozrzedzamy
żółtko w
śmietanie, po czym dodajemy je do zagotowanego rosołu. Dodajemy
sok z cytryny oraz
cukier. Mieszamy do rozpuszczenia i ew. doprawiamy jeszcze
cytryną i
cukrem.
