Wykonanie
Sos potrawkowy to chyba jeden z moich ulubionych
sosów. Do tego
ryż i gotowany
kurczak, i wspaniały obiad gotowy. Jem go niezwykle rzadko, bo mąż za nim nie przepada. A szkoda :(

Składniki:
- 2 szklanki wystudzonego rosołu,
- 1 łyżka
masła,
- 1,5 łyżki
mąki,
- 1
żółtko,
- 1/4 szklanki słodkiej
śmietany,
- sok z 1/2
cytryny,
- 4-5 łyżeczek
cukru.
Sposób wykonania:
Masło rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy do niego
mąkę. Mieszamy dokładnie i dodajemy rosół. Cały czas mieszając, zagotowujemy go.
Osobno rozrzedzamy
żółtko w
śmietanie, po czym dodajemy je do zagotowanego rosołu. Dodajemy
sok z cytryny oraz
cukier. Mieszamy do rozpuszczenia i ew. doprawiamy jeszcze
cytryną i
cukrem.
