Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 40(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
masło 1 kostek
żółtka 4 sztuk
drożdże 30 gramówskórka otarta z
cytryny 1 sztuk
jajko rozmącone 1 sztukgruby
cukier według uznania
śmietana 3 łyżek stołowychWykonanie:
Drożdże wymieszać ze
śmietaną, dodać do przesianej
mąki, dodać
żółtka, wiórki
masła i
skórkę z cytryny, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Włożyć je na 3h do lodówki. Wyjmować po kawałku, rozwałkować na grubość 2-3 mm, wierzch smarować rozmąconym
jajkiem i maczać posmarowaną stroną w grubym cukrze, układać na natłuszczonej i posypanej
mąką blasze do pieczenia i piec w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Wyśmienite!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: