ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka krucho-drożdżowe

Ciasteczka krucho-drożdżowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 40
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
masło 1 kostek
żółtka 4 sztuk
drożdże 30 gramów
skórka otarta z cytryny 1 sztuk
jajko rozmącone 1 sztuk
gruby cukier według uznania
śmietana 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Drożdże wymieszać ze śmietaną, dodać do przesianej mąki, dodać żółtka, wiórki masła i skórkę z cytryny, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Włożyć je na 3h do lodówki. Wyjmować po kawałku, rozwałkować na grubość 2-3 mm, wierzch smarować rozmąconym jajkiem i maczać posmarowaną stroną w grubym cukrze, układać na natłuszczonej i posypanej mąką blasze do pieczenia i piec w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Wyśmienite!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6858/Ciasteczka-krucho-drozdzowe