ßßß
Składniki:500 g mąkikostka margaryny (lub masła) - 250g15-20 dag cukrucukier waniliowy2 dag drożdży2 łyżki śmietany1 żółtko1 jajkoNa stolnicę wysypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, rozdrobnione drożdze; położyć margarynę. Następnie najlepiej nożem posiekać margarynę na drobne kawałeczki (przy okazji zacznie już sie mieszać z pozostałymi składnikami). Dodać jajko i żółtko i śmietanę i jeszcze troszkę pomieszac ciasto nożem. Później najlepiej włożyć w ciasto ręce. I szybko zagnieść.Kiedyś ktoś mnie nauczył, że kruche dobrze się robi, gdy rękoma w palcach przecieramy margarynę z mąką i resztą składników - wtedy całość naprawdę fajnie się miesza.Teraz dobrze jest choć na 15 min włożyć ciasto w torebce do lodówki. Niech sobie odpocznie.Następnie wyłożyć na stolnicę posypaną mąką część ciasta i wałkować na placki o grubości +/- 0,5 cm. (ciasteczka dużo w piekarniku nie rosną. tylko troszkę). i wykrawać ciasteczka.Następnie przekładać na blachę i do piekarnika na +/- 15 min. (aż się zarumienią).A. Piekarnik należy nagrzać do temperatury +/- 180st.Podpowiedź - papier do pieczenia Twoim przyjacielem - Ciasteczka położone na papierze do pieczenia zdejmują się z niego po upieczenia bardzo łatwo :)
Smacznego i udanej majówki :)Wydrukuj przepis