Wykonanie
Dziś nutella ma swoje święto..a ja zapraszam na pyszne bułeczki z dodatkiem nutelli..oczywiście można zrobić z dowolnym nadzieniem..
4 dkg
drożdży świeżych3 łyżki
cukru100 ml
mleka40 dkg
mąki2 łyżki
masła1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany1
jajkonutella
Drożdże rozpuścić w
mleku, dodać łyżeczkę
cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia[ u mnie w misce -Tupperware].Jak ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować i pociąć radełkiem na prostokąty.Każdy kawałek ciasta [ połowę prostokąta] posmarować nutellą, a drugą połowę naciąć wałkiem do kratkowania ciasta i zwinąć roladki, ułożyć na blaszce i odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać
cukrem.