ßßß
Składniki:50g drożdży300 ml letniego mleka2 łyżeczki cukru + 1/2 szklanki cukru2 jajka45 dag masła650 gramów mąkiWykonanie: Z połowy mleka, drożdży i 2 łyżeczek cukru robimy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę resztę mleka i wyrabiamy ciasto. Mąkę należy dodawać stopniowo bo może się okazać, że wystarczy jej mniej. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od ręki. Na końcu do ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy ciasto. Gotowe zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego kulki i czekamy aż ponownie podrosną. Gotujemy na parze przez około 6- 10 minut.Z podanych proporcji wyszło mi 12 pampuchów wielkości ręki.Smacznego;)