Wykonanie
Dziś ponoć święto
jabłka...i u mnie jest coś z jego dodatkiem...robiłam je w
sumie w niedzielę..wszyscy w domu..a takie ruchanki najlepiej smakują od razu na ciepło, chociaż na zimno też można zjeść..ja już kiedyś je robiłam , ale dawno, dawno temu..Fajna nazwa , no nie ? Przepis gdzieś z netu..zaczyn:2 - 3 dag
drożdży1/3 szkl.
mleka1 łyżka
cukruciasto właściwe:2/3 szkl.
mleka4 łyżki
cukru125 g
masła50 dkg
mąki2
jajka2 - 3 łyżki
smietanyszczypta
soli2
jabłkaDrożdże rozetrzeć z
cukrem i letnim
mlekiem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozpuścić
masło w
mleku i ostudzić.Do
mąki dodać
cukier ,
jajka, szczyptę
soli, letnie
mleko z
masłem oraz zaczyn i
śmietanę. Na koniec dodać 2
jabłka pokrojone w niewielką kostkę.Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Na patelnię z rozgrzanym
olejem kłaść małe porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano.Ruchanki odsączyć z tłuszczu, a następnie obficie obsypać
cukrem pudrem.