ßßß Cookit - przepis na Ruchanki

Ruchanki

nazwa

Wykonanie

Dziś ponoć święto jabłka...i u mnie jest coś z jego dodatkiem...robiłam je w sumie w niedzielę..wszyscy w domu..a takie ruchanki najlepiej smakują od razu na ciepło, chociaż na zimno też można zjeść..ja już kiedyś je robiłam , ale dawno, dawno temu..Fajna nazwa , no nie ? Przepis gdzieś z netu..
zaczyn:
2 - 3 dag drożdży
1/3 szkl. mleka
1 łyżka cukru
ciasto właściwe:
2/3 szkl.mleka
4 łyżki cukru
125 g masła
50 dkg mąki
2 jajka
2 - 3 łyżki smietany
szczypta soli
2 jabłka
Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnim mlekiem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozpuścić masło w mleku i ostudzić.Do mąki dodać cukier , jajka, szczyptę soli, letnie mleko z masłem oraz zaczyn i śmietanę. Na koniec dodać 2 jabłka pokrojone w niewielką kostkę.Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Na patelnię z rozgrzanym olejem kłaść małe porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano.Ruchanki odsączyć z tłuszczu, a następnie obficie obsypać cukrem pudrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/09/ruchanki.html