Wykonanie
Dlaczego warstwowe? Ciasto dzieli się na osiem części, wałkuje i układa jedno na drugim.
Między każdym plackiem znajduje się warstwa
masła. Rogaliki są Rewelacyjne! Z wierzchu kruche i chrupiące a w środku mięciutkie . Nadzienie może być dowolne np.
marmolada, powidła, nutella co kto lubi :] Moje były nadziane almond cream, przepis można znaleźć tutaj .Składniki:1 kg
mąki70 g
drożdży250 ml ciepłego
mleka250 ml kwaśnej
śmietany3
jajka1 łyżeczka
soli4 łyżki
cukru200 g miękkiego
masłajajko+łyżka
wodyDo 1/2 szklanki
mleka wkruszyć
drożdże, wsypać łyżeczkę
cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia.Do dużej miski wsypać
mąkę, dodać
cukier,
sól, kwaśną
śmietanę i podbite
jajka, wymieszać. Do
mąki wlać
drożdże i resztę
mleka. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.Blat posypać
mąką, wyłożyć ciasto i podzielić na pół, każdą połowę rozdzielić na 8 części. Każdą kulkę rozwałkować do wielkości naleśnika, posmarować
masłem, przykryć kolejnym, posmarować
masłem i tak do 8 placka (ostatniego placka nie smarujemy
masłem). Stos ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy 55 cm. Podzielić na 12 trójkątów, nałożyć nadzienie i zwinąć formując kształt
rogala. Posmarować
jajkiem wymieszanym z
wodą. Odstawić na 15-30 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.Piec na złoty kolor w temp.200*C