ßßß
Dlaczego warstwowe? Ciasto dzieli się na osiem części, wałkuje i układa jedno na drugim. Między każdym plackiem znajduje się warstwa masła. Rogaliki są Rewelacyjne! Z wierzchu kruche i chrupiące a w środku mięciutkie . Nadzienie może być dowolne np. marmolada, powidła, nutella co kto lubi :] Moje były nadziane almond cream, przepis można znaleźć tutaj .Składniki:1 kg mąki70 g drożdży250 ml ciepłego mleka250 ml kwaśnej śmietany3 jajka1 łyżeczka soli4 łyżki cukru200 g miękkiego masłajajko+łyżka wodyDo 1/2 szklanki mleka wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia.Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól, kwaśną śmietanę i podbite jajka, wymieszać. Do mąki wlać drożdże i resztę mleka. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i podzielić na pół, każdą połowę rozdzielić na 8 części. Każdą kulkę rozwałkować do wielkości naleśnika, posmarować masłem, przykryć kolejnym, posmarować masłem i tak do 8 placka (ostatniego placka nie smarujemy masłem). Stos ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy 55 cm. Podzielić na 12 trójkątów, nałożyć nadzienie i zwinąć formując kształt rogala. Posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Odstawić na 15-30 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.Piec na złoty kolor w temp.200*C