ßßß Cookit - przepis na " Rogaliki warstwowe "

" Rogaliki warstwowe "

nazwa

Wykonanie

Rogaliki przypominające mi czasy liceum i pewną cukiernię w której były przecudne rogaliki: drożdżowo-francuskie.Ich smak pamiętam do dziś:))
Gdy tylko znalazłam przepis na te rogaliki na blogu : "do ostatniego okruszka " wiedziałam że muszę je zrobić,i nie myliłam się,były pyszne i przypomniały mi fajne czasy:))
Przepis podaję za autorką z małymi moimi zmianami ( robiłam z połowy porcji)
Przepis dedykuję Cioteczce B. to ona pokazała mi tą wspaniałą cukiernię:)
Składniki:
50 dkg mąki
3,5 dkg świeżych drożdży
125 ml ciepłego mleka
125 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
1/2 łyżeczki soli ( dałam mniej)
2 łyżki cukru
10 dkg miękkiego masła
1 jajko ( do posmarowania)
marmolada
Wykonanie:
Do połowy mleka wkruszyć drożdże,dodać cukier,wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę,dodajemy sól,cukier,kawśną śmietanę,jajka i dobrze mieszamy.Następnie dodajemy drożdże,resztę mleka i dokładnie zarabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
Na posypaną mąką stolnicę wykładamy wyrośnięte ciasto,dzielimy je na pół a każdą połowę na 8 części.
Każdą kulkę ciasta rozwałkować na wielkość naleśnika,posmarować miękkim masłem i przykryć następnym rozwałkowanym plackiem i tak do 8 placka,ostatniego placka nie smarujemy masłem.
Stos placków rozwałkowujemy na placek o wielkości około 50 cm.Podzielić na 8 trójkątów,nałożyć nadzienie i zwijać od szerszej części w stronę węższej kształtując rogala.
Przygotowane rogale posmarować roztrzepanym jajem i odstawić na 15-30 min. do podrośnięcia.
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Pieczemy w 200°C na złoty kolor.
Upieczone i przestudzone rogale polać lukrem,roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/11/Rogaliki-warstwowe.html