Wykonanie
Proste desery są często najsmaczniejsze. Tak też jest z tymi rogalikami.
Ciasto drożdżowe wyrastające powoli w lodówce, z domową
marmoladą czy powidłami z węgierek to idealna słodkość, która sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej
kawy czy ze szklanką
mleka jako drugie śniadanie czy podwieczorek dla najmłodszych domowników. Wybierając opcję małych rogalików musimy się trochę napracować- do zwijania rogalików możemy zaangażować nasze dzieci. Dla leniwych pozostaje jednak zawsze alternatywa- duże
rogale, które przygotujecie zdecydowanie szybciej. Jedne i drugie są przepyszne, więc długo się nie zastanawiajcie i przygotujcie taki znakomity deser swoim najbliższym. Zniknie w mgnieniu oka ;) .Składniki na
ciasto drożdżowe:1 kg
mąki + 1 łyżka na zaczyn + do podsypywania podczas wałkowania2
jajka400 g
masła100 g
drożdży400 g kwaśnej
śmietany4 łyżki
cukru waniliowegoszklanka
cukru10 łyżek
mlekaszczypta
soliDodatkowo:600 g
marmolady truskawkowej lub powideł3 łyżki
mlekacukierRozkruszone
drożdże zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy łyżkę
cukru i
mąki, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy z
solą,
cukrem,
cukrem waniliowym. Dodajemy
jajka i
śmietanę. 300 g
masła topimy i letnie wlewamy do pozostałych składników. Dodajemy 100 g
masła nieroztopionego oraz zaczyn i wyrabiamy ciasto- ok. 10 minut, aż będzie jednolite i odejdzie od miski i dłoni. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki do powolnego wyrastania. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy ok. 10 minut. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na kształt koła. Koło dzielimy na 16 trójkątów, na każdym rozprowadzamy odrobinę marmolady/ powideł i zawijamy tworząc rogalik. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy
mlekiem i posypujemy
cukrem. Rogaliki pieczemy - 15-17 minut, temp. 180 stopni, aż ładnie się zarumienią.Możemy też przygotować szybszą wersję - duże
rogale- wówczas rozwałkowany okrąg dzielimy na 4 trójkąty. Takie
rogale pieczemy dłużej- do 30 minut. Smacznego!