Wykonanie
Poziom trudnościLubię łatwe przepisy. Takie, przy których się nie napracuję, a efekt i smak będzie wyśmienity. Te rogaliki właśnie takie są: łatwe w przygotowaniu, a przy tym smakują i wyglądają rewelacyjniePorcja na 32 rogalikiSkładniki:Zaczyn:250 ml letniego
mleka3 łyżki
mąki (ok. 100 g)2 łyżeczki
cukru20 g świeżych
drożdżyCiasto:80 g
masła1 mały kubek (180 g )
śmietany2
jajka500 g
mąki100 g
cukruszczypta
solizaczynulubiona
marmolada,
dżem lub gęste powidłaSposób przygotowania:W misce przygotować zaczyn. Wymieszać razem
mleko,
mąkę,
cukier i pokruszone
drożdże i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie roztopić
masło i odstawić do przestudzenia.
Do dużej miski wlać
śmietanę, dodać
jajka,
masło,
mąkę,
cukier,
sól i zaczyn i wszystko razem wymieszać ręką lub za pomocą robota z odpowiednią końcówką – hakiem do wyrabiania
drożdżowego ciasta i porządnie wyrobić na gładką masę.
Miskę przykryć folią spożywczą lu pokrywką i odstawić na 1 do 1½ godziny do wyrośnięcia.
Blat lub stolnicę oprószyć cienką warstwą
mąki i na to przełożyć wyrośnięte ciasto.
Lekko je zagnieść i podzielić na 4 w miarę równe kawałki. Po kolei, każdy kawałek rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Radełkiem, nożem do pizzy lub zwykłym nożem pociąć na 8 trójkątów. Na szerszej części trójkąta położyć małą łyżeczkę
marmolady i od tego końca zwinąć trójkąty w ruloniki.
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można pomalować ich wierzch roztrzepanym
żółtkiem), nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (termoobieg). Po ok. 15 minutach włożyć 1 blachę do piekarnika (zacząć od tej, która była gotowa jako pierwsza) i piec przez 10 minut. W ten sposób upiec wszystkie rogaliki.
Koniecznie trzeba je zostawić do całkowitego wystygnięcia, gorące rogaliki (a zwłaszcza nadzienie) mogą poparzyć dziąsła lub podniebienie.
Rogaliki można oprószyć
cukrem pudrem lub polukrować przygotowanym lukrem z tego przepisu .
Smacznego!