Wykonanie
Poziom trudnościLubię łatwe przepisy. Takie, przy których się nie napracuję, a efekt i smak będzie wyśmienity. Te rogaliki właśnie takie są: łatwe w przygotowaniu, a przy tym smakują i wyglądają rewelacyjniePorcja na 32 rogalikiSkładniki:Zaczyn:250 ml letniego
mleka3 łyżki
mąki (ok. 100 g)2 łyżeczki
cukru20 g świeżych
drożdżyCiasto:80 g
masła1 mały kubek (180 g )
śmietany2
jajka500 g
mąki100 g
cukruszczypta
solizaczynulubiona
marmolada,
dżem lub gęste powidłaSposób przygotowania:W misce przygotować zaczyn. Wymieszać razem
mleko,
mąkę,
cukier i pokruszone
drożdże i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/1495035871.jpg)
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/-28929515.jpg)
W tym czasie roztopić
masło i odstawić do przestudzenia.
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/1508274143.jpg)
Do dużej miski wlać
śmietanę, dodać
jajka,
masło,
mąkę,
cukier,
sól i zaczyn i wszystko razem wymieszać ręką lub za pomocą robota z odpowiednią końcówką – hakiem do wyrabiania
drożdżowego ciasta i porządnie wyrobić na gładką masę.
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/1482321608.jpg)
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/1523019464.jpg)
Miskę przykryć folią spożywczą lu pokrywką i odstawić na 1 do 1½ godziny do wyrośnięcia.
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/1501654693.jpg)
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/1497067173.jpg)
Blat lub stolnicę oprószyć cienką warstwą
mąki i na to przełożyć wyrośnięte ciasto.
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/1495035557.jpg)
Lekko je zagnieść i podzielić na 4 w miarę równe kawałki. Po kolei, każdy kawałek rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Radełkiem, nożem do pizzy lub zwykłym nożem pociąć na 8 trójkątów. Na szerszej części trójkąta położyć małą łyżeczkę
marmolady i od tego końca zwinąć trójkąty w ruloniki.
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/1493003941.jpg)
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/1508273829.jpg)
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/1523019429.jpg)
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można pomalować ich wierzch roztrzepanym
żółtkiem), nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/1490972550.jpg)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (termoobieg). Po ok. 15 minutach włożyć 1 blachę do piekarnika (zacząć od tej, która była gotowa jako pierwsza) i piec przez 10 minut. W ten sposób upiec wszystkie rogaliki.
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/1493004166.jpg)
Koniecznie trzeba je zostawić do całkowitego wystygnięcia, gorące rogaliki (a zwłaszcza nadzienie) mogą poparzyć dziąsła lub podniebienie.
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/1482321953.jpg)
Rogaliki można oprószyć
cukrem pudrem lub polukrować przygotowanym lukrem z tego przepisu .
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/1884188457.jpg)
![](/Data/Images/jagodzianka.com\2016_slash_01_slash_drozdzowe-lekkie-rogaliki/l/1882157023.jpg)
Smacznego!