ßßß
- 40 g. świeżych drożdży- pół szklanki mleka (ok. 100 ml)- ok 400 g. mąki- 4 łyżki cukru- 80 g masła- 3 łyżki kwaśnej śmietany- 3 jajka w temp. pokojowej- łyżeczka esencji waniliowej- szczypta soli- 350 g. śliwkowej nutelli lub innego dżemu- szklanka wiórków kokosowych- rozkłócone jajko do posmarowania wierzchu brioszek- mąką do posypania stolnicy w czasie wałkowania ciasta- łyżka masła do wysmarowania tortownicMleko delikatnie podgrzewamy w garnuszku i przelewamy do plastiowej lub szklanej miski. Dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier i mieszamy drewnianą łyżką, aż się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.Do zaczynu drożdżowego dodajemy przesianą mąkę, roztopione wcześniej i ostudzone masło, sól, śmietanę, jajka, esencję. Przez 20 minut energicznie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy ją do miski, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.Po wyznaczonym czasie ciasto "odgazowujemy", uderzając w nie pięścią i przez chwilę ponownie wyrabiamy. Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 45x65 cm.Otrzymany w ten sposób placek smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Powstałą "roladę" kroimy na części/plastry szerokości 3-4 cm.Takie bułeczki układamy w tortownicach wysmarowanych masłem (w ten sposób) Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 30 minut.Wyrośnięte brioszki smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 40 minut.Smacznego!!