Wykonanie
Czas płynie nieubłaganie, wielkimi krokami zbliżają się Adwent, a ja jeszcze nie zaczęłam robić piernika, który ma dojrzewać od 2 do 4 tygodni. Za to, jak na razie, upiekłam pyszne drożdżówki, które zniknęły w mgnieniu oka. Polecam!!!
Składniki:10 dag
drożdży1/2 szklanki ciepłego
mleka5 łyżek
cukru1 kg
mąki4
jajka1 kostka
masła5 łyżek kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
soliNadzienie:1 słoik
dżemu ( może być
budyń, masa twarogowa, masa makowa)Wykonanie:
Drożdże rozpuszczam w ciepłym
mleku z
cukrem i dwiema łyżkami
mąki i odstawiam do wyrośnięcia na ok 20 min. W tym czasie
masło siekam z
mąką i
solą, dodaję
jajka i
śmietanę. Zagniatam i dolewam wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiam rękami, aż zacznie odstawać od rąk i ścianek naczynia. Na początku jest strasznie płynne i kleiste, ale w miarę wyrabiania nabiera elastycznej konsystencji.
Wykładam na posypany
mąką blat, rozwałkowuję cienki placek, smaruję
dżemem i zwijam jak roladę zaczynając z jednego końca do środka ciasta i z drugiego końca również kierując się ku środkowi. Obydwie rolady rozdzielam za pomocą radełka i każdą z nich kroję w kawałki.
Układam na suchej blasze, wierzch każdej bułeczki smaruję rozmąconym
białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150-160'C na ok 25 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na talerz. Można posypać
cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą