ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

nazwa

Wykonanie

Moim sposobem na długie, zimowe wieczory jest dobra książka. To wspaniała pożywka dla ducha. Ale co z ciałem? Przecież i jemu należy się odrobina przyjemności. Zabierając się czytanie na stoliku zawsze stawiam: kubek gorącej herbaty z dodatkiem imbiru oraz talerzyk z puszystymi, słodkimi rogalikami. Mniam. Jak tu nie lubić zimy!
Składniki:
250 g mąki tortowej
½ szklanki mleka
100 g masła lub margaryny
4 dag drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
marmolada
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i wszystko mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min., aby podwoił swoją objętość.
Następnie wbijamy jajka, dosypujemy resztę mąki, cukier waniliowy. Wlewamy roztopione, przestudzone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je przykryte lnianą ściereczką na ok. 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (wkładam miskę do ciepłej wody albo odstawiam na grzejnik).
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagniatamy. Dzielimy duży kawałek na 3 części, a każdą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. ½ cm, kroimy na 8 trójkątów (czyli kroimy placek na pół, a potem na ćwiartki i ósemki). Na każdy trójkącik kładziemy łyżeczkę marmolady i zwijamy od szerszego brzegu do węższego. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Opcjonalnie można posmarować je białkiem, w czasie pieczenia zarumienią się i będą błyszczeć. Pieczemy ok. 20-25 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu i przestudzeniu możemy je oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/01/rogaliki-drozdzowe-z-marmolada.html