Wykonanie
Moim sposobem na długie, zimowe wieczory jest dobra książka. To wspaniała pożywka dla ducha. Ale co z ciałem? Przecież i jemu należy się odrobina przyjemności. Zabierając się czytanie na stoliku zawsze stawiam: kubek gorącej
herbaty z dodatkiem
imbiru oraz talerzyk z puszystymi, słodkimi rogalikami. Mniam. Jak tu nie lubić zimy!
Składniki:250 g
mąki tortowej½ szklanki
mleka100 g
masła lub
margaryny4 dag
drożdży4 łyżki
cukru2
jajkałyżka
cukru waniliowegoszczypta
solimarmoladaPrzygotowanie:
Drożdże rozcieramy z ciepłym (nie gorącym!)
mlekiem, dodajemy
cukier, 3 łyżki
mąki i wszystko mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min., aby podwoił swoją objętość.Następnie wbijamy
jajka, dosypujemy resztę
mąki,
cukier waniliowy. Wlewamy roztopione, przestudzone
masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je przykryte lnianą ściereczką na ok. 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (wkładam miskę do ciepłej
wody albo odstawiam na grzejnik).Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagniatamy. Dzielimy duży kawałek na 3 części, a każdą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. ½ cm, kroimy na 8 trójkątów (czyli kroimy placek na pół, a
potem na ćwiartki i ósemki). Na każdy trójkącik kładziemy łyżeczkę
marmolady i zwijamy od szerszego brzegu do węższego. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Opcjonalnie można posmarować je
białkiem, w czasie pieczenia zarumienią się i będą błyszczeć. Pieczemy ok. 20-25 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu i przestudzeniu możemy je oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u