ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki na początek

Drożdżowe bułeczki na początek

nazwa

Wykonanie

Blog na drożdżach, więc na dobry początek bułeczki drożdżowe. Mogą być z nadzieniem lub bez, na słodko , a nawet na słono. Dzisiaj u mnie połowa z nadzieniem kakaowym, a połowa z marmoladą różaną. W słonej wersji ilość cukru należy zmniejszyć do 1 łyżki, a cukier waniliowy zamienić na zioła lub inną przyprawę. W oryginalnym przepisie bułeczki powinny być przed włożeniem do piekarnika posmarowane rozkłóconym jajkiem, jednak nigdy tego nie robiłam.
Składniki:
50dag mąki
10dag masła lub margaryny
5dag drożdży
2 jajka
1szkl mleka
2 łyżki cukru
1op. cukru waniliowego
szczypta soli
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę, cukry, 2 jajka i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 45min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość, jeśli drożdże są świeże, to będzie go nawet więcej. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na stolnicę i upuścić z niego powietrze. Następnie podzielić go na 10-12 części. Można rozwałkować i pociąć na kwadraty, chociaż ja po prostu odkrawam nożem kawałki ciasta. Każdą część rozpłaszczyć trochę w dłoniach i nałożyć nadzienie. Trzeba pamiętać o dokładnym zalepieniu bułeczek, ponieważ kiedy rosną w piekarniku, nadzienie ma tendencje do wypływania, szczególnie jeśli jest na bazie masła. Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, przykryć i odstawić na 15-20min. Piec 10-15min w piekarniku nagrzanym do 225 o C do uzyskania brązowego koloru.
Na nadzienie proponuję wymieszać czubatą łyżkę masła z 2 płaskimi łyżkami ciemnego kakao i 3 łyżkami cukru. Dobrze nadaje się gęsta marmolada, ponieważ nie wypływa. Próbowałam również nadzienia kakaowo-kawowego z kaszą manną. Na małym ogniu należy wymieszać 3 / 4 szkl mleka z 2 łyżeczkami kawy rozpuszczalnej, 2 łyżkami rozpuszczalnego kakao i 3 łyżeczkami cukru. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodać kaszę mannę, ok 3 łyżek i mieszać aż kaszka wchłonie mleko, a masa stanie się dość gęsta. Wszystkie trzy nadzienia dobrze się sprawdziły.
Smacznego!
Źródło:http://nadrozdzach.blogspot.com/2012/12/drozdzowe-bueczki-na-poczatek.html