Wykonanie
Blog na drożdżach, więc na dobry początek bułeczki
drożdżowe. Mogą być z nadzieniem lub bez, na słodko , a nawet na słono. Dzisiaj u mnie połowa z nadzieniem
kakaowym, a połowa z
marmoladą różaną. W słonej wersji ilość
cukru należy zmniejszyć do 1 łyżki, a
cukier waniliowy zamienić na
zioła lub inną
przyprawę. W oryginalnym przepisie bułeczki powinny być przed włożeniem do piekarnika posmarowane rozkłóconym
jajkiem, jednak nigdy tego nie robiłam.
Składniki:50dag
mąki10dag
masła lub
margaryny5dag
drożdży2
jajka1szkl
mleka2 łyżki
cukru1op.
cukru waniliowegoszczypta
soliDrożdże rozpuścić w letnim
mleku. Dodać roztopione i ostudzone
masło,
mąkę,
cukry, 2
jajka i szczyptę
soli. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 45min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość, jeśli
drożdże są świeże, to będzie go nawet więcej. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na stolnicę i upuścić z niego powietrze. Następnie podzielić go na 10-12 części. Można rozwałkować i pociąć na kwadraty, chociaż ja po prostu odkrawam nożem kawałki ciasta. Każdą część rozpłaszczyć trochę w dłoniach i nałożyć nadzienie. Trzeba pamiętać o dokładnym zalepieniu bułeczek, ponieważ kiedy rosną w piekarniku, nadzienie ma tendencje do wypływania, szczególnie jeśli jest na bazie
masła. Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, przykryć i odstawić na 15-20min. Piec 10-15min w piekarniku nagrzanym do 225 o C do uzyskania brązowego koloru.Na nadzienie proponuję wymieszać czubatą łyżkę
masła z 2 płaskimi łyżkami ciemnego
kakao i 3 łyżkami
cukru. Dobrze nadaje się gęsta
marmolada, ponieważ nie wypływa. Próbowałam również nadzienia
kakaowo-
kawowego z
kaszą manną. Na małym ogniu należy wymieszać 3 / 4 szkl
mleka z 2 łyżeczkami
kawy rozpuszczalnej, 2 łyżkami rozpuszczalnego
kakao i 3 łyżeczkami
cukru. Kiedy
mleko zacznie się gotować, dodać
kaszę mannę, ok 3 łyżek i mieszać aż
kaszka wchłonie
mleko, a masa stanie się dość gęsta. Wszystkie trzy nadzienia dobrze się sprawdziły.Smacznego!