ßßß
Składniki:50dag mąki10dag masła lub margaryny5dag drożdży2 jajka1szkl mleka2 łyżki cukru1op. cukru waniliowegoszczypta soliDrożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę, cukry, 2 jajka i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 45min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość, jeśli drożdże są świeże, to będzie go nawet więcej. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na stolnicę i upuścić z niego powietrze. Następnie podzielić go na 10-12 części. Można rozwałkować i pociąć na kwadraty, chociaż ja po prostu odkrawam nożem kawałki ciasta. Każdą część rozpłaszczyć trochę w dłoniach i nałożyć nadzienie. Trzeba pamiętać o dokładnym zalepieniu bułeczek, ponieważ kiedy rosną w piekarniku, nadzienie ma tendencje do wypływania, szczególnie jeśli jest na bazie masła. Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, przykryć i odstawić na 15-20min. Piec 10-15min w piekarniku nagrzanym do 225 o C do uzyskania brązowego koloru.Na nadzienie proponuję wymieszać czubatą łyżkę masła z 2 płaskimi łyżkami ciemnego kakao i 3 łyżkami cukru. Dobrze nadaje się gęsta marmolada, ponieważ nie wypływa. Próbowałam również nadzienia kakaowo-kawowego z kaszą manną. Na małym ogniu należy wymieszać 3 / 4 szkl mleka z 2 łyżeczkami kawy rozpuszczalnej, 2 łyżkami rozpuszczalnego kakao i 3 łyżeczkami cukru. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodać kaszę mannę, ok 3 łyżek i mieszać aż kaszka wchłonie mleko, a masa stanie się dość gęsta. Wszystkie trzy nadzienia dobrze się sprawdziły.Smacznego!