ßßß Cookit - przepis na Czarno-porzeczkowe ślimaniątka ;)

Czarno-porzeczkowe ślimaniątka ;)

nazwa

Wykonanie

Cześć i czołem, kluski z rosołem! :)
Zimno! Jeju. Normalnie zrobiło się zimno. Oczywiście, kiedy w końcu zachce Ci się wstać, żeby zrobić sobie gorącą herbatkę (ostatnio nadużywam yerba mate - nie róbcie tego w domu ;) ) i owinąć się w ciepły koc, to nie ma tragedii. Ja niestety jeszcze do takiego stadium nie dojrzałam :D
Dzisiaj będzie na słodko. W sensie: przepis na słodko.
Otóż zdarzyło się tak, iż pewna przemiła eM. postanowiła zrobić maślane ślimaczki. Kiedy to usłyszałam, złapałam za aparat i wspierałam ją (mentalnie) w wykonaniu pyszniutkich słodkości. Oto rezultaty :D
Składniki (zaczerpnięte z bloga, którego nazwy niestety nie umiem przywołać ;/):
3,5 szklanki mąki (u eM. tortowa)
0,5 szklanki cukru (ale nie oszukujmy się - cukru nigdy za dużo! :D )
drożdże (20g - to chyba całe opakowanie, c'nie?)
0,5 łyżeczki soli (u eM. taka szczypta w sam raz)
2 jajka
cukier waniliowy (albo esencja, której nie posiadamy na składzie; w razie czego 1/2 łyżeczki)
masło (110g) - tutaj: margaryna :D
dżem z czarnej porzeczki (może być też malinowy albo truskawkowy albo jagodowy albo inny taki ulubiony, a ciemny)
Do roboty!
Podgrzewamy mleczko, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę cukru (bo drożdżaki bardzo go lubią ;) ) i dokładnie łączymy składniki ze sobą. Odstawiamy na jakieś 10 minut w cieplutkie miejsce.
W międzyczasie roztapiamy margarynę (czy tam masło) i studzimy.
W misce mieszamy ostudzoną margarynę, jajka, mleko, a następnie dodajemy resztkę cukru, cukru waniliowego i sól. Bardzo dokładnie mieszamy (może być mikserem).
Po jakichś 5 minutach mikserowej magii, tworzy się takie COŚ. Przykrywamy więc takiego Cosia ściereczką (albo folią) i zostawiamy delikwenta na przemyślenie swojego zachowania na jakąś godzinę - niech wyrośnie :D
Gotowe ciasto rozwałkowujemy (prawdopodobnie będzie potrzebna spora ilość mąki, żeby nie przykleiło nam się na dobre do wałka :) ), wycinamy kawałki, smarujemy dżemem i zawijamy.
UWAGA. To tylko propozycja, jak ma wyglądać formowanie ślimaczków. Zapewne wielu z Was ma własną, niezawodną metodę ;p
To jest pierwsze ślimaniątko eM. :)
Będzie ich dużo więcej :D
Gotowe mięczaki usadzamy na blachę, a potem wstawiamy do nagrzanego pieca (200st.) na ok. 20 min. NIE SPALIĆ :D
Te, tu o, zostały oblane lukrem (były grzeczne i im się należało ;).
Smacznego, Kochani!
Buziaki,
A.
Chyba jakaś chora tradycja mi się narodziła z tymi ,,peesami", ale nic to. Zawsze mam coś dodatkowo do powiedzenia.
PS Pod kocem jest rzeczywiście dużo cieplej! :D
Pa!
Źródło:http://aandjcookbook.blogspot.com/2013/11/czarno-porzeczkowe-slimaniatka.html