ßßß Cookit - przepis na Lemon curd

Lemon curd

nazwa

Wykonanie

Pierwszy Lemon curd, który jadłam był kupiony i smakował idealnie. Wydawało się, że trudno będzie powtórzyć ten smak, ale brak dostępu do sklepów, które mają go w asortymencie i potrzeba wykorzystania go w torcie bezowym zmusiła mnie do podjęcia tego wyzwania.
Lubię smak cytrynowy, lemon curd wygląda niczym słońce zamknięte w słoiku. Można wykorzystać go jako dodatek do ciastek, masa do babeczek i tortów, do mazurków, do deserów... można tak wymieniać bez końca. Ja zrobię tartę cytrynową i tort bezowy . Bardzo polecam, smakuje idealnie :)
Składniki:
3 duże cytryny, wcześniej wyparzone lub 4 mniejsze
2 żółtka
2 jajka
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ( ja dałam kukurydzianą)
100 gram masła
225 gram cukru
Sposób przygotowania:
ścieram skórkę na tarce z jednej cytryny
wyciskam sok z 3 cytryn, przelewam przez sitko, by sok był klarowny
masło kroję na mniejsze kawałki, powinno postać trochę w temperaturze pokojowej w nieprzywierającym garnku miksuje przez jedną minutę jajka, żółtka z cukrem, podgrzewam na małym ogniu, dodaję skórkę z cytryny, sok z cytryn, mąkę kukurydzianą, mieszamy
podgrzewamy do zagotowania, masa powinna zgęstnieć, łącznie około 8 minut podgrzewałam na małym ogniu, dodajemy masło i jeszcze 1-2 minuty podgrzewamy
można przelać do słoika
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/04/lemon-curd.html