Wykonanie
Pierwszy Lemon
curd, który
jadłam był kupiony i smakował idealnie. Wydawało się, że trudno będzie powtórzyć ten smak, ale brak dostępu do sklepów, które mają go w asortymencie i potrzeba wykorzystania go w torcie
bezowym zmusiła mnie do podjęcia tego wyzwania.Lubię smak
cytrynowy, lemon
curd wygląda niczym słońce zamknięte w słoiku. Można wykorzystać go jako dodatek do
ciastek, masa do babeczek i
tortów, do mazurków, do deserów... można tak wymieniać bez końca. Ja zrobię tartę
cytrynową i tort
bezowy . Bardzo polecam, smakuje idealnie :)Składniki:3 duże
cytryny, wcześniej wyparzone lub 4 mniejsze2
żółtka2
jajka1 łyżeczka
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ( ja dałam kukurydzianą)100 gram
masła225 gram
cukruSposób przygotowania:ścieram skórkę na tarce z jednej
cytrynywyciskam sok z 3
cytryn, przelewam przez sitko, by sok był klarowny
masło kroję na mniejsze kawałki, powinno postać trochę w temperaturze pokojowej w nieprzywierającym garnku miksuje przez jedną minutę
jajka,
żółtka z
cukrem, podgrzewam na małym ogniu, dodaję
skórkę z cytryny,
sok z cytryn,
mąkę kukurydzianą, mieszamypodgrzewamy do zagotowania, masa powinna zgęstnieć, łącznie około 8 minut podgrzewałam na małym ogniu, dodajemy
masło i jeszcze 1-2 minuty podgrzewamymożna przelać do słoikaSmacznego :)