ßßß
Niemal 50tka dzieci kroiła, siekała i miksowała i wcale a wcale nie byli im do tego potrzebni rodzice.
Dzieci pod czujnym okiem prowadzących przygotowywały smakowite potrawy z kaszy jaglanej, bakalii i warzyw. Powstały wspaniałe koktajle owocowo warzywne, musli i wyśmienite trufle z kaszy.
W tym samym czasie rodzice zajęli drugą stronę Arkad Kubickiego i słuchali o zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej. Były pytania i degustacje, a cenną wiedzę zapisywano w notatnikach.
Filmy w sekcji "Społeczeństwo" - w sobotę filmy trudne i fascynujące:"Farmer i jego Książe" - 30 lat temu Książe Karol i jego ogrodnik założyli modelową farmę ekologiczną Dutchy Home Farm, na której eksperymentują z ekologicznymi, naturalnymi uprawami i hodowlą zwierząt. Co roku tysiące rolników z Wielkiej Brytanii przyjeżdża, by zdobywać wiedzę jak zamiast dewastacji środowiska pestycydami prowadzić zrównoważone, ekologiczne rolnictwo. To piękny, poetycki film, który pokazuje zupełnie inne oblicze Księcia Karola, być może przyszłego Króla Brytyjskiego. Ciekawostką było spotkanie z reżyserem, który opowiadał o 5 latach pracy nad filmem i Biurze Prasowym Królowej pilnie strzegącym Księcia. Okazało się też, iż w seans kinie Kultura był światową premierą tego niezwykle ciekawego filmu. Jak zauważyła Lucyna Zembowicz ze Slow Food Warszawa - powinni go zobaczyć wszyscy rolnicy, którzy borykają się z trudami rolnictwa ekologicznego .
"Gorzki smak czekolady" - trudny film, będący kontynuacją "The Dark Side of Chocolate" Miki Mistratiego. Znów powraca temat handlu dziećmi, które zmuszane są do niewolniczej pracy na plantacjach kakao na Wybrzeżu Kości Słoniowej i kompletnego braku odpowiedzialności wielkich koncernów czekoladowych - Nestle, Mars, Callebaut. Koncerny czekoladowe stosują taktykę wyparcia, ignorancji, albo zaprzeczania i w żadnej mierze nie spełniają obietnic poprawy warunków życie o dostępu do edukacji na terenach skąd czerpią ziarno kakaowca. Wstrząsający obraz i prawdziwie gorzkie oblicze czekolady. Co możemy my, jako konsumenci zrobić z tematem? Sprawdźmy czy na tabliczce czekolady podano źródło pochodzenia ziarna i masła kakaowego. Jeśli wymieniony jest Ekwador, czy Ghana, dokonujemy słusznego wyboru. Jeśli jednak nie ma wzmianki skąd pochodzi kakao, możemy mieć pewność, iż z Wybrzeża Kości Słoniowej. Aż 40% światowej produkcji kakao jest splamione potem i krwią dzieci niewolników na plantacjach Cote D'Ivoire - nie sięgajmy po masowe produkty czekoladowe z wielkich koncernów, póki ich producenci nie staną się bardziej odpowiedzialni.
"Fair Trade" - film, który obnaża mechanizmy rządzące organizacjami, fundacjami i … biznesem jaki kryje się za certyfikacją "Fair Trade". Zachodnie społeczeństwa traktują jak listek figowy naklejkę "Fair Trade" lub 'Rainforest Alliance", gdy te organizacje odchodzą od szczytnych idei, dla których były zkaładane podpisując umowy z wielkimi marketami, czy koncernami FMCG. Cóż złego w takich kontraktach? A chociażby to, że w całym fair trade sprawiedliwym handlu, supermarkety nigdy nie zapominają o swojej niemal 50% marży. Czy aby na pewno o to chodziło?"Co kryje Coca-Cola" odkrywał sekrety najpilniej strzeżonej tajemnicy produkcji wszechczasów. A mi w głowie kołacze się pytanie postawione przez kilka protestujących przeciwko koncernowi z Atlanty organizacji w USA - jak to możliwe, że napój, którego składniki(nie receptura) są nieznane jest w ogóle dopuszczony do sprzedaży? A czy wiedzieliście, że w niektórych regionach Meksyku, gdzie zbudowano fabrykę Coca-Coli, jest ona tańsza od wody? Wody zaś w tym rejonie zaczyna brakować, gdyż koncern praktycznie bezpłatnie wykorzystuje niemal wszystkie jej zasoby… I o tym warto pamiętać, nim sięgnie się po kolejną butelkę mikołajowo-misiowego napoju.Sobotni wieczór zakończył się pokazem filmu "Czerwona obsesja", który opowiada o pasji i obsesji jaką dla… Chińczyków stały się wina z Bordeaux. Niesamowity obraz, świadectwo zmieniających się czasów - historia miłości winiarzy do swojej pasji, ale też spekulacji i fałszerstw do jakich doprowadza winna obsesja.
Wykwintnie zastawione, okryte śnieżnobiałymi obrusami stoły. Przed wejściem i na stołach smocze owoce, które były motywem promocyjnym Festiwalu, pięknie wydrukowane menu i oczekiwanie…Kolacja była bardzo elegancko podana, a kunszt organizacji można było podziwiać na każdym etapie - od świetnie korelujących z filmem potraw, poprzez ciekawie dobrane wina, aż po mistrzowski serwis i dyskretną czujność kelnerów .
To była już moja trzecia Kolacja Filmowa, w poprzednich latach gotowali ją Tomasz Jakubiak i Robert Trzópek . W tym roku kunszt kulinarny przy jednej kolacji pokazało aż pięciu kucharzy z sieci Restauracji Kręglickich:- Agata Wojda, Opasły Tom, przygotowała rewelacyjne rilletes z gęsi, z doskonałą konfiturą z buraka i cebuli, musem z grochu gotowanym na wędzonym skrzydle gęsim, grzanką i liśćmi botwiny- Angel Aceves, El Popo podał cudowne, chrupiące bonito z mole verde- Andrzej Andrzejczak, Piąta Ćwiartka, był autorem pieczonej giczy jagnięcej z orientalnie dosmaczonymi zielonymi warzywami- Marzena Hajn, Forteca i Catering, podała cudowny deser - ser kozi z chipsem z jabłka, makową grzanką i miodem w plastrze- Samuele Mariani, Chianti zaproponował gęsty mus czekoladowy w sosie piwnym z karmelowym krokantem, ten deser jednak mnie nie uwiódł
Do każdego dania były podawane wina z … Bordeaux oczywiście, a o białym Cuvée Passion 2011 z Château Tour de Mirambeau, będę śnić. Wino wspaniałe, mineralne, nieco oleiste, doskonale komponowało się z rilletes i bonito. Pozostałe dwa wina nie pozostały w pamięci na dłużej.Kolacja zakończyła się dość późno i to w zasadzie jedyny minus wieczoru. Na przyszłość warto byłoby tak ułożyć program, by mogła rozpocząć się ok 20:30, by bez stresu móc rozkoszować się wieczorem.Śniadanie slowfoodoweStałym programem kuchnia+ food film fest jest niedzielne śniadanie, po raz kolejny przygotowywał Slow Food Warszawa. Wolontariusze od 8 rano komponowali stoły i talerze śniadaniowe dla 240 smakoszy Prawdziwego Jedzenia . W tym roku stół był niezwykle obfity i zachwycał smakiem!
Gdybyście pytali - kto się za tym wszystkim kryje… no cóż, smakosze, społecznicy, ludzie, którym się chce zasiadać razem do stołu i dzielić kulinarnymi pasjami, doceniać to co lokalne, wyprodukowane rzemieślniczo, a nie w masowych zakładach przetwarzających żywność - duzi i mali członkowie Stowarzyszenia Slow Food Warszawa .
240 biesiadników, 20 stołów, 12 osób przy każdym stole. Nie lada przedsięwzięcie, a atmosfera jak na ogromnym rodzinnym święcie - niezwykła…
Najpierw wszyscy skrupulatnie czytali menu śniadaniowe, czyli to czym dusza i ciało za chwil kilka będą się raczyć. W tym roku wszystkie produkty pochodziły od małych, lokalnych producentów sera, wędlin, przetworów i warzyw.Na stołach podano:- gorąca fasola duszona w maśle z szałwią gotowane przez Renatę i Beatę ze Slow Food Warszawa- sałata z pieczoną dynią, rukolą i serem przygotowana przez Joasię z DeliEs- osełki masła z Radziwiłłowa- konfitura mirabelkowa od p. Hermanów- miód lipowy od p. Krężlewiczów- dżemy od Luks Pomada- pieczywo od Chleb Sklep- drożdżówki upieczone przez Olgę Pawlicę ze Slow Food Warszawa
Ta chwila, gdy wniesiono talerze śniadaniowe przyciszyła nieco gwar na sali. by po chwili słychać było już tylko mruczenie, cmoktanie, komplementy za doskonałe sery, cudowną fasolę z szałwią, wyśmienitą sałatkę z pieczoną dynią i cudowne przetwory - owoce pracy ludzi i pszczół.
Slowfoodowe Śniadanie to coroczne święto - małych producentów, ludzi, którzy karmią nas Prawdziwym Jedzeniem i wolontariuszy - członków Slow Food Warszawa. Dołączcie do nas!
Filmy w sekcji "Smakosze" - w niedzielę filmy pobudzające wyobraźnię i smak"elBulli - kulinarny interface" - film o dalszych losach legendarnej restauracji Ferrana Adrii - elBulli, która po zamknięciu w 2011 roku przekształca się w Fundację, a jej założyciele wspinają się na wyższy poziom food designu projektując wraz z Ikonic Artists niezwykłe formy serwowania potraw."Somm" - pełen emocji film o innym obliczu winnej obsesji - przygotowaniach do najbardziej prestiżowego egzaminu na Mistrza Sommelierów - Master Sommelier Exam . Pasja… to mało, to czysta winna obsesja i szaleństwo. W ciągu 40 lat od powstania tytułu, egzamin zdało zaledwie … 197 osób, a co roku przystępuje do niego ok 50 osób. Mam nadzieję, że kiedys będzie można zobaczyć ten film w kuchnia+."Mistrzowie herbaty" - fascynujący świat herbaty - wytwarzanej w Indiach, Chinach i Japonii. O herbatach z najwyższej półki, o herbatach kolekcjonerskich i sommelierach herbacianych. Szczególnie polecam ten film miłośnikom ciemnego naparu, aż chce się celebrować herbatę!
"Smak curry" - jedyny fabularny film na całym festiwalu. Wysmakowany, piękny, pobudzający kubki smakowe film opowiadający o Indiach przez smaki zawarte w lunchboxie. Czy niewłaściwy pociąg może zawieźć na dobrą stację? Jak to jest z tą drogą od żołądka do serca i czy przypadkowych ludzi może połączyć smak… Film w Polsce dystrybuuje Gutek Film i jego polska premiera kinowa przewidziana jest na luty 2014. Wybierzcie się koniecznie, a zaraz po seansie na ucztę indyjską do ulubionej restauracji!