Wykonanie
Z ostatniej ugotowanej porcji
kaszy jaglanej sporo mi zostało. Po dłuższej chwili zastanowienia
doszłam do wniosku, że odrobina
białego sera i
cebulki dopieści smak. Nie pomyliłam się. Fantastyczne połączenie, dość szybkie przygotowanie.
Będę do nich wracać, a Wam polecam wypróbowanie :)
Składniki:500 g
mąki250 ml ciepłej
wody1
jajko1 łyżka
oleju1,5 szkl. ugotowanej
kaszy jaglanej250 g
twarogu2
cebulesólpieprzmasłoSposób przygotowania:Na
maśle podsmaż posiekaną
cebulkę.
Posól, popierz. Wymieszaj z
twarogiem i
kaszą.Do miski wsyp
mąkę. Zrób w niej dołek i wbij do niego
jajko, wlej
olej. Wlewaj powoli
wodę, mieszając ciasto ręką. Wyrób porządnie ciasto na gładko. Na blacie (stolnicy) rozsyp delikatnie
mąkę i rozwałkuj ciasto dość cienko. Wykrawaj szklanką kółka. Na środek każdego kółka nakładaj łyżeczkę farszu, składaj pierożka na pół i zlep brzeg.W dużym garnku zagotuj
wodę i lekko
osól. Gdy
woda się zagotuje, wrzucaj pojedynczo. Delikatnie mieszaj drewnianą łyżką - by nie przywarły do dna.Gdy pierogi wypłyną, gotuj 2-3 minuty. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.Podawaj polane rozpuszczonym
masłem lub z kwaśną
śmietaną.