Wykonanie
Moje szybkie i zdrowe śniadanie lub kolacja, to na pewno
kasza jaglana . Na blogu jest już jeden przepis
kaszy jaglanej z powidłami, a tym razem proponuję w nieco lżejszej formie z
jabłkami.Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej2 szklanki
mleka1 szklanka
wody1 łyżka
cukru trzcinowego lub
miodu1 łyżka
masła2
jabłka2 - 3 łyżki
cukru trzcinowegodżem niskosłodzony z
wiśni (opcjonalnie)dodatkowo:zimna i gorąca
woda do płukania
kaszyPrzygotowanie:
Kaszę przepłukać zimną, a następnie kilka
razy gorącą
wodą. Takie płukanie ma pozbawić
kaszę goryczki. Zamiast płukania można
kaszę podprażyć chwilę, na gorącej suchej patelni.Zagotować
mleko z
wodą, dodać
kaszę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach dodać
masło i 1 łyżkę
cukru. Jeśli chcemy użyć
miodu, to dodać go dopiero po ugotowaniu
kaszy, gdyż wysoka temperatura pozbawi
miód wartości zdrowotnych.Gotując obserwować ilość płynu.
Kasza może zbyt szybko wchłonąć
mleko z
wodą i wtedy należy podlewać stopniowo gorącą
wodą. Podlewanie
wodą jest zbędne, gdy
kasza jest już ugotowana.Ugotowaną
kaszę przykryć i odstawić na około 10 minut.
Jabłka umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę.
Jabłka obsypać
cukrem (ilość
cukru zależy jak słodkie mamy
jabłka),włożyć do naczynia z pokrywką przystosowanego do gotowania w mikrofali. Mikrofalę ustawić na stopień mocy 600 i czas 10 minut. Nie dodawać
wody, gdyż w czasie gotowania z
jabłek wycieknie sok. Po wyjęciu z mikrofali odczekać 1 - 2 minuty, zanim zdejmiemy pokrywkę.
Kaszę polać
sokiem z ugotowanych
jabłek, dodać
jabłka i ewentualnie
dżem.