ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana z jabłkami

Kasza jaglana z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Moje szybkie i zdrowe śniadanie lub kolacja, to na pewno kasza jaglana . Na blogu jest już jeden przepis kaszy jaglanej z powidłami, a tym razem proponuję w nieco lżejszej formie z jabłkami.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu
1 łyżka masła
2 jabłka
2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
dżem niskosłodzony z wiśni (opcjonalnie)
dodatkowo:
zimna i gorąca woda do płukania kaszy
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać zimną, a następnie kilka razy gorącą wodą. Takie płukanie ma pozbawić kaszę goryczki. Zamiast płukania można kaszę podprażyć chwilę, na gorącej suchej patelni.
Zagotować mleko z wodą, dodać kaszę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach dodać masło i 1 łyżkę cukru. Jeśli chcemy użyć miodu, to dodać go dopiero po ugotowaniu kaszy, gdyż wysoka temperatura pozbawi miód wartości zdrowotnych.
Gotując obserwować ilość płynu. Kasza może zbyt szybko wchłonąć mleko z wodą i wtedy należy podlewać stopniowo gorącą wodą. Podlewanie wodą jest zbędne, gdy kasza jest już ugotowana.
Ugotowaną kaszę przykryć i odstawić na około 10 minut.
Jabłka umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę. Jabłka obsypać cukrem (ilość cukru zależy jak słodkie mamy jabłka),włożyć do naczynia z pokrywką przystosowanego do gotowania w mikrofali. Mikrofalę ustawić na stopień mocy 600 i czas 10 minut. Nie dodawać wody, gdyż w czasie gotowania z jabłek wycieknie sok. Po wyjęciu z mikrofali odczekać 1 - 2 minuty, zanim zdejmiemy pokrywkę.
Kaszę polać sokiem z ugotowanych jabłek, dodać jabłka i ewentualnie dżem.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/05/kasza-jaglana-z-jabkami.html