ßßß
Kasza jaglana w formie kremu tym razem z karmelizowanym świeżym ananasem. Zakupiony ananas stał się mocno dojrzały i nie chcąc go utracić, zdecydowałam się przygotować szybki i zdrowy deser kolacyjny. Jak dla mnie pyszne jedzonko z niewielkim wkładem czasu w jego przygotowanie.Składniki:1 dojrzały ananas3 - 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego1 szklanka kaszy jaglanej2 szklanki mleka1 - 2 szklanki wody2 łyżki masładodatkowo:gorąca i zimna woda do przelania suchej kaszyPrzygotowanie:Ananasa obrać dokładnie ze skóry, przekroić na 4 części, wyciąć twardy rdzeń znajdujący się w środku. Ananasa pokroić na mniejsze kawałeczki, włożyć do rondelka, dodać 3 łyżki cukru. Gotować na średnim ogniu do czasu wyparowania całego płynu i miękkości ananasa, od czasu do czasu zamieszać.Kaszę jaglaną wysypać na sitko, przelać najpierw zimną wodą, następnie gorącą w celu pozbycia się ewentualnej goryczki występującej w ziarnach starszej kaszy. Mleko i szklankę wody zagotować, wsypać kaszę, gotować około 20 minut, dodać masło i łyżkę cukru lub więcej gdy chcemy by było bardziej słodkie. Jeśli płyn zbyt szybko się wchłonie, a kasza będzie jeszcze twarda, to należy podlewać stopniowo wodą. Gotować do całkowitego wchłonięcia płynu, co pewien czas zamieszać. Jeszcze ciepłą kaszę zmiksować na gładki krem.Podawać krem z kaszy z dużą porcją z karmelizowanego ananasa, może być na ciepło lub zimno.