Wykonanie
Kasza jaglana w formie kremu tym razem z karmelizowanym świeżym
ananasem. Zakupiony
ananas stał się mocno dojrzały i nie chcąc go utracić, zdecydowałam się przygotować szybki i zdrowy deser kolacyjny. Jak dla mnie pyszne jedzonko z niewielkim wkładem czasu w jego przygotowanie.Składniki:1 dojrzały
ananas3 - 4 łyżki
cukru trzcinowego lub zwykłego1 szklanka
kaszy jaglanej2 szklanki
mleka1 - 2 szklanki
wody2 łyżki
masładodatkowo:gorąca i zimna
woda do przelania suchej
kaszyPrzygotowanie:
Ananasa obrać dokładnie ze skóry, przekroić na 4 części, wyciąć twardy rdzeń znajdujący się w środku.
Ananasa pokroić na mniejsze kawałeczki, włożyć do rondelka, dodać 3 łyżki
cukru. Gotować na średnim ogniu do czasu wyparowania całego płynu i miękkości
ananasa, od czasu do czasu zamieszać.
Kaszę jaglaną wysypać na sitko, przelać najpierw zimną
wodą, następnie gorącą w celu pozbycia się ewentualnej goryczki występującej w ziarnach starszej
kaszy.
Mleko i szklankę
wody zagotować, wsypać
kaszę, gotować około 20 minut, dodać
masło i łyżkę
cukru lub więcej gdy chcemy by było bardziej słodkie. Jeśli płyn zbyt szybko się wchłonie, a
kasza będzie jeszcze twarda, to należy podlewać stopniowo
wodą. Gotować do całkowitego wchłonięcia płynu, co pewien czas zamieszać. Jeszcze ciepłą
kaszę zmiksować na gładki krem.Podawać krem z
kaszy z dużą porcją z karmelizowanego
ananasa, może być na ciepło lub zimno.