Wykonanie
Składniki200 g
filetów ryby bez skóry i ości (np.
halibut,
łosoś,
karmazyn,
sandacz,
dorsz,
sola)6
krewetek bez pancerzy (blanszowanych)1/2
awokadocytryna do skropienia lub
limonkakoperek,
natka pietruszki3,5 łyżki
żelatyny w proszku
Bulion jarzynowy:1,2 litra
wodywłoszczyzna: 1
marchewka, kawałek
pietruszki,
selera,
pora, dużo zielonych
liści pietruszki i
selerapo 2 ziarenka
czarnego pieprzu i
ziela angielskiego,
listek laurowy4 łyżki
białego wina lub 2 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
soku z cytryny lub
limonki2 łyżki
oliwy extra vergine1/2 łyżeczki
cukruPrzygotowanieUgotować
bulion jarzynowy: do rondelka wlać
wodę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki obrane warzywa z
włoszczyzny,
pieprz,
ziele angielskie,
listek laurowy i
sól do smaku. Gotować do miękkości warzyw przez około 20 minut. Odcedzić. Kawałek
marchewki z
wywaru pokroić na cienkie plasterki lub małe kawałki, odłożyć. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Do
wywaru dodać
białe wino lub
sos rybny,
sok z cytryny lub
limonki,
oliwę extra vergine oraz
cukier. Podgrzać prawie do zagotowania. Odstawić z ognia i dodać
żelatynę w proszku. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawić z ognia i wystudzić.Przygotować
rybę i
krewetki:
rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i gotować przez około 10 minut. Wyjąć i odsączyć, podzielić na mniejsze kawałki.
Krewetki pokroić na plasterki.
Awokado obrać i pokroić w kostkę. Skropić dokładnie
sokiem z cytryny lub
limonki.Do małych miseczek, ramekinów lub filiżanek wlać połowę ostudzonego i trochę zgęstniałego
bulionu, włożyć kawałki
ryby,
krewetek, pokrojoną
marchewkę,
awokado,
natkę pietruszki i
koperek. Zalać resztą
bulionu i odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie do stężenia do lodówki. W każdej porcji powinno być więcej samej
galaretki niż dodatków lub mniej więcej po połowie. Przed podaniem wyłożyć na talerzyki.Propozycja podaniaćwiartki
cytryny +
majonez (lub pół na pół ze
śmietaną) +
szczypiorek + świeżo zmielony
pieprz np. kolorowyćwiartki
limonki +
majonez + pikantny
chrzan wasabi