ßßß Cookit - przepis na Galaretki rybne z krewetkami i awokado

Galaretki rybne z krewetkami i awokado

nazwa

Wykonanie

Składniki
200 g filetów ryby bez skóry i ości (np. halibut, łosoś, karmazyn, sandacz, dorsz, sola)
6 krewetek bez pancerzy (blanszowanych)
1/2 awokado
cytryna do skropienia lub limonka
koperek, natka pietruszki
3,5 łyżki żelatyny w proszku
Bulion jarzynowy:
1,2 litra wody
włoszczyzna: 1 marchewka, kawałek pietruszki, selera, pora, dużo zielonych liści pietruszki i selera
po 2 ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy
4 łyżki białego wina lub 2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
2 łyżki oliwy extra vergine
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie
Ugotować bulion jarzynowy: do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki obrane warzywa z włoszczyzny, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy i sól do smaku. Gotować do miękkości warzyw przez około 20 minut. Odcedzić. Kawałek marchewki z wywaru pokroić na cienkie plasterki lub małe kawałki, odłożyć. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Do wywaru dodać białe wino lub sos rybny, sok z cytryny lub limonki, oliwę extra vergine oraz cukier. Podgrzać prawie do zagotowania. Odstawić z ognia i dodać żelatynę w proszku. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawić z ognia i wystudzić.
Przygotować rybę i krewetki: rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i gotować przez około 10 minut. Wyjąć i odsączyć, podzielić na mniejsze kawałki. Krewetki pokroić na plasterki. Awokado obrać i pokroić w kostkę. Skropić dokładnie sokiem z cytryny lub limonki.
Do małych miseczek, ramekinów lub filiżanek wlać połowę ostudzonego i trochę zgęstniałego bulionu, włożyć kawałki ryby, krewetek, pokrojoną marchewkę, awokado, natkę pietruszki i koperek. Zalać resztą bulionu i odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie do stężenia do lodówki. W każdej porcji powinno być więcej samej galaretki niż dodatków lub mniej więcej po połowie. Przed podaniem wyłożyć na talerzyki.
Propozycja podania
ćwiartki cytryny + majonez (lub pół na pół ze śmietaną) + szczypiorek + świeżo zmielony pieprz np. kolorowy
ćwiartki limonki + majonez + pikantny chrzan wasabi
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/tymbaliki_rybne_z_krewetkami/przepis.html