ßßß




Zakwas do barszczu sporządzamy 4-6 dni przed Wigilią. Im dłuższy czas jego odpoczynku, tym barszcz będzie bardziej wyrazisty, dlatego polecam zrobić go już teraz.Składniki na zakwas:-1kg buraków czerwonych-3l chłodnej przegotowanej wody-trochę startego chrzanu-3 łyżeczki soli-1 łyżeczka cukru-1 kromka chleba (koniecznie na zakwasie)-1,5 łyżeczki całego kminkuPrzygotowanie zakwasu:Buraki i czosnek kroimy w miarę małą kostkę. Doprawiamy, dodajemy chleb i zalewamy wodą. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 dni.Składniki na barszcz:-zakwas-20 dag mrożonych grzybów (najlepsze będą maślaki, gdyż są najbardziej aromatyczne)-włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka)-4 liście laurowe-2 ząbki czosnku-parę ziaren ziela angielskiego-natka pietruszki-sok z 1/3 cytryny-1 łyżeczka cukru-1 łyżeczka soli-1 łyżeczka pieprzuPrzygotowanie:Barszcz przygotowujemy w Wigilię, gdy nasz zakwas będzie już gotowy.Wszystkie składniki, oprócz zakwasu gotujemy ok. 30 minut. Następnie dolewamy zakwas. Całość mieszamy i odstawiamy na1 godzinę. Gdy połączymy już nasz wywar z zakwasem nie gotujemy. Gotowy barszcz przecedzamy. Podajemy z uszkami z kapustą i grzybami, które będę robić już w czwartek.