ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Przy tej zupie nie można przejść obojętnie. Pomidorówka . Tradycyjna, z ryżem lub z kluskami, ze śmietaną lub bez, zawsze pozostanie jedną z naszych ulubionych zup. Zupa w tej wersji jest naprawdę pyszna i esencjonalna. Dodanie passaty, gęstego przecieru pomidorowego, to idealny i szybko sposób na przygotowanie sporego garnka zupy pomidorowej . Sporego - bo na jednym talerzu na pewno się nie skończy.
1 duże udo z kurczaka
3 litry wody
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 marchewka, pokrojona na kilka kawałków
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 mała cebula
500 g passaty
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki lub koperek
śmietana
W sporym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niego udko. Gotujemy na niewielkim ogniu, zbierając od czasu do czasu pojawiające się "szumowiny". Gdy udko jest prawie miękkie, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie oraz warzywa, gotujemy ok 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy passatę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W przypadku, gdyby zupa była za kwaśna, doprawiamy ją odrobiną cukru. Zupę podajemy z ugotowanymi kluskami lub ryżem, ze śmietaną lub bez, posypaną natką pietruszki lub koperkiem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/02/zupa-pomidorowa.html