Wykonanie
Przy tej zupie nie można przejść obojętnie. Pomidorówka . Tradycyjna, z
ryżem lub z kluskami, ze
śmietaną lub bez, zawsze pozostanie jedną z naszych ulubionych zup. Zupa w tej wersji jest naprawdę pyszna i esencjonalna. Dodanie passaty, gęstego
przecieru pomidorowego, to idealny i szybko sposób na przygotowanie sporego garnka zupy pomidorowej . Sporego - bo na jednym talerzu na pewno się nie skończy.
1 duże
udo z kurczaka3 litry
wodyliść laurowy4 ziarna
ziela angielskiego1
marchewka, pokrojona na kilka kawałków1
pietruszkakawałek
selerakawałek
pora1 mała
cebula500 g passaty
sól i
pieprz do smaku
natka pietruszki lub
koperekśmietanaW sporym garnku zagotowujemy
wodę i wrzucamy do niego udko. Gotujemy na niewielkim ogniu, zbierając od czasu do czasu pojawiające się "szumowiny". Gdy udko jest prawie miękkie, dodajemy
liścia laurowego,
ziele angielskie oraz warzywa, gotujemy ok 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy passatę i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. W przypadku, gdyby zupa była za kwaśna, doprawiamy ją odrobiną
cukru. Zupę podajemy z ugotowanymi kluskami lub
ryżem, ze
śmietaną lub bez, posypaną
natką pietruszki lub
koperkiem.