ßßß Cookit - przepis na Rosół z gęsiny

Rosół z gęsiny

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na talerz pysznego rosołu z gęsiny.
Jego smak jest zupełnie inny niż tradycyjnego rosołu z kury,
zdecydowanie jest intensywniejszy i bogatszy.
Spróbujecie? :-)
Potrzebujemy:
podroby (wątroba, żołądek, serce) i szyję z gęsi
2 skrzydła z gęsi
2 duże marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 mały por
cebulę
sól
pieprz
ziele angielskie
2 liście laurowe
2-3 l wody
Krok po kroku:
Skrzydła, szyję i podroby myjemy i osuszamy. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy. Ściągamy z wierzchu tworzącą się szumowinę. Gotujemy 1 godzinę.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i myjemy. Por myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę opalamy nad płomieniem. Wszystkie warzywa dorzucamy do garnka z mięsem. Dodajemy sól, kilka ziaren angielskich, liście laurowe i ziarna pieprzu. Całość gotujemy jeszcze z 1,5 - 2 godziny. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Rosół podajemy z makaronem i mięsem z gęsi.
Smacznego! :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2016/03/roso-z-gesiny.html