Wykonanie
Zapraszam na talerz pysznego rosołu z gęsiny.Jego smak jest zupełnie inny niż tradycyjnego rosołu z
kury,zdecydowanie jest intensywniejszy i bogatszy.Spróbujecie? :-)
Potrzebujemy:
podroby (wątroba, żołądek,
serce) i szyję z gęsi2 skrzydła z gęsi2 duże
marchewki2
pietruszkikawałek
selera1 mały
porcebulęsólpieprzziele angielskie2
liście laurowe2-3 l
wodyKrok po kroku:Skrzydła, szyję i
podroby myjemy i osuszamy. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną
wodą. Zagotowujemy. Ściągamy z wierzchu tworzącą się szumowinę. Gotujemy 1 godzinę.
Marchew,
pietruszkę i
seler obieramy i myjemy.
Por myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę opalamy nad płomieniem. Wszystkie warzywa dorzucamy do garnka z
mięsem. Dodajemy
sól, kilka ziaren angielskich,
liście laurowe i ziarna
pieprzu. Całość gotujemy jeszcze z 1,5 - 2 godziny. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.Rosół podajemy z
makaronem i
mięsem z gęsi.Smacznego! :-)