ßßß
Składniki– porcja rosołowa kurczaka– 2 marchewki– pietruszka– mała cebulka– kawałek selera z natką– kawałek zielonej części pora– sól, pieprz– 3 liście laurowe– 3 ziarna ziela angielskiegoMięso zalewamy wodą (około 2 litry) tak, aby całkowicie było nią pokryte. Wstawiamy garnek na malutki ogień i czekamy, aż wywar zacznie się gotować, rozpoznamy po tym, że na wodzie zaczną się tworzyć szumowiny. Oczywiście należy się ich pozbyć, oczyszczając wywar łyżką cedzakową. Następnie do rosołu dodajemy warzywa, cebulkę, którą wcześniej podsmażamy w łupinie na patelni – tak, aby się trochę przypaliła, a także liście laurowe i ziele angielskie. Czekamy spokojnie, aż rosół nabierze aromatu. Garnek musi tak specyficznie pyrkaćNa sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Pamiętajcie, nie potrzebujemy żadnych wzmacniaczy smaku, jeżeli będziemy mieć dobre jakościowo mięso oraz cierpliwość do gotowania na małym ogniu!W tym tkwi sekret.Smacznego!