ßßß Cookit - przepis na Sandacz faszerownyw galarecie

Sandacz faszerownyw galarecie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-ok. 1,5 świeżego sandacza
-1 jajko
-bułka
-2 łyżki chrzanu
-pęczek zielonej pietruszki
-sól, pieprz
Na wywar:
– ok,pół kilograma np.głów,ogonów z ryb/
-marchewka ,pietruszka kawałek selera i pora
-sól
-liść laurowy
-1 szklanka białego wina
-1,5 litra wody
Galareta:
-pół litry wywaru z gotowanej ryby
-9g żelatyny
-1 białko
Dekoracja:
-limonka , jaja na twardo, majonez, zielona część pora
Wykonanie:
Głowy i ogony wyczyścić, usunąć oczy, zalać winem i wodą, dodać warzywa i przyprawy.Gotować na małym ogniu przez 30 minut
Przecedzić..
Rybę rozciąć wzdłuż brzucha, wypatroszyć/głowy i ogona nie odcinamy.
Ściąć grzbiet i płetwy.
Delikatnie oddzielamy mięso od skóry.
Mięso oddzielić od ości, zmielić z namoczoną bułką, dodać jajko, chrzan , pietruszkę , pieprz i sól. Masę porządnie wymieszać.
Najpierw zszyć skórę na grzbiecie, potem faszerowć skórę i na koniec zaczyć brzuch.
Rybę dokładnie owinąć gazą i delikatnie włożyć do gorącego wywaru i na małym ogniu parzyć ok. 30 minut. Rybę zostawić jeszcze na 15 minut. Potem wyjąć i ostudzić.
Zimną rozwiajmy z gazy i wkładamy do lodówki na noc.
Zimną rybę kroimy na porcje, przekładamy cytryną, jajkiem.
Zdobimy majonezem, porem , cebulą.
Żelatynę rozpuszczamy w pozostałym wywarze. Białko ubijamy i dolewamy do niego letni przecedzony wywar. Galaretę podgrzewamy ciągle ubijając- zagotować, przykryć i odstawić. Ważne jest by nie ruszać. Po ok.10 minutach białko wypłynie i wtedy łyżką cedzakową zdejmujemy to białko.
Moja uwaga- ja robię zwykłą galaretę na bazie wody- dodaję sól, pieprz, łyżkę octu i żelatynę. Żelatyny zawsze dję na oko- po rozpuszczeniu żelatyny biorę w palce i jak się lekko lepi tzn , że galareta będzie dobra.
Gdy galareta będzie lekko ścięta polewamy nią rybę.
Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2018/12/27/sandacz-faszerownyw-galarecie