Wykonanie
Składniki:-ok. 1,5 świeżego
sandacza-1
jajko-
bułka-2 łyżki
chrzanu-pęczek zielonej
pietruszki-
sól,
pieprzNa
wywar:– ok,pół kilograma np.głów,ogonów z ryb/-
marchewka ,
pietruszka kawałek
selera i
pora-
sól-
liść laurowy-1 szklanka
białego wina-1,5 litra
wodyGalareta:-pół litry
wywaru z gotowanej
ryby-9g
żelatyny-1
białkoDekoracja:-
limonka ,
jaja na twardo,
majonez, zielona część
poraWykonanie:Głowy i ogony wyczyścić, usunąć oczy, zalać
winem i
wodą, dodać warzywa i
przyprawy.Gotować na małym ogniu przez 30 minutPrzecedzić..
Rybę rozciąć wzdłuż brzucha, wypatroszyć/głowy i ogona nie odcinamy.Ściąć grzbiet i płetwy.Delikatnie oddzielamy
mięso od skóry.
Mięso oddzielić od ości, zmielić z namoczoną
bułką, dodać
jajko,
chrzan ,
pietruszkę ,
pieprz i
sól. Masę porządnie wymieszać.Najpierw zszyć skórę na grzbiecie,
potem faszerowć skórę i na koniec zaczyć brzuch.
Rybę dokładnie owinąć gazą i delikatnie włożyć do gorącego
wywaru i na małym ogniu parzyć ok. 30 minut.
Rybę zostawić jeszcze na 15 minut.
Potem wyjąć i ostudzić.Zimną rozwiajmy z gazy i wkładamy do lodówki na noc.Zimną
rybę kroimy na porcje, przekładamy
cytryną,
jajkiem.Zdobimy
majonezem,
porem ,
cebulą.
Żelatynę rozpuszczamy w pozostałym wywarze.
Białko ubijamy i dolewamy do niego letni przecedzony
wywar. Galaretę podgrzewamy ciągle ubijając- zagotować, przykryć i odstawić. Ważne jest by nie ruszać. Po ok.10 minutach
białko wypłynie i wtedy łyżką cedzakową zdejmujemy to
białko.Moja uwaga- ja robię zwykłą galaretę na bazie
wody- dodaję
sól,
pieprz, łyżkę
octu i
żelatynę.
Żelatyny zawsze dję na oko- po rozpuszczeniu
żelatyny biorę w palce i jak się lekko lepi tzn , że galareta będzie dobra.Gdy galareta będzie lekko ścięta polewamy nią
rybę.Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.