ßßß
Składniki na 4 półmiski z rybą:3 oczyszczone karpie + głowy i płetwy1 kg marchwi1/2 kg pietruszki1 duży seler4 cebulesólpieprz w ziarnachziele angielskieliście laurowenatka pietruszki1/2 cytrynyduże opakowanie żelatyny1. Oczyszczone karpie dzwonkujemy. Zostawiamy płetwy i głowy. Z głów wyjmujemy skrzela.2. Płetwy i głowy gotujemy w ok. 4 litrach wody wraz z włoszczyzną i przyprawami ok. 1,5 godziny, ok. 30 minut przed końcem gotowania dodając cebulę.3. Odcedzamy wywar. Zachowujemy włoszczyznę.4. W wywarze gotujemy dzwonka karpia ok. 25 minut na wolnym ogniu.5. Dzwonka wyjmujemy, czekamy jak nieco przestygną, dzielmy na pół (wzdłuż kręgosłupa) i wyjmujemy ości.6. W półmiskach układamy dekoracje z pokrojonych warzyw i natki pietruszki. Na nich układamy oczyszczone dzwonka.7. Wywar jeszcze raz przecedzamy przez drobne sito, dosalamy jeśli potrzeba, zagotowujemy, zestawiamy z ognia. Dodajemy sok z 1/2 cytryny i opakowanie żelatyny rozprowadzone w 1/2 szklanki gorącej wody.8. Zalewamy gorącą galaretą dzwonka do ok. połowy wysokości. Gdy galareta w półmiskach stężeje wylewamy pozostałą część.9. Chłodzimy kilkanaście godzin.